5 boli cauzate de lipsa somnului! Tu le știai?

Fiecare dintre noi are dreptul la fericire si, depinde de noi de cat de fericiti alegem sa fim. Totusi, printre factorii care ne influenteaza nivelul de fericire, somnul si odihna ocupa un loc fruntas. Somnul ne ajuta sa ne relaxam, sa scapam de stresul trait de-a lungul zilei, sa ne incarcam bateriile, regenereaza creierul, imbunatateste memoria si repara tesuturile.

Somnul insuficient sau lipsa de somn impiedica toate cele de mai sus. Daca nu dormim suficient intr-o noapte, a doua zi ne vom trezi obositi si irascibili. Lipsa de somn pe o perioada indelungata are efecte serioase asupra sanatatii. Daca nu va odihniti suficient, veti fi predispusi la a dezvolta afectiuni medicale serioase cum ar fi cancerul, diabet sau diverse boli ale inimii.

1. Alzheimer

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea John Hopkins in anul 2013 a aratat ca llipsa de somn cauzeaza boala Alzheimer si raspandirea rapida a acesteia. Studiul a fost facut pe 70 de adulti cu varsta cuprinsa intre 53 si 91 de ani. Rezultatul studiului a aratat ca cei care nu primeau suficient somn, aveau o cantitate mai mare de beta – amiloid in creier – factor declansator al bolii Alzheimer. Lipsa de somn impiedica acea capacitate a creierului de a elimna „deseurile” acumulate de-a lungul zilei.

2. Diabet si obezitate

Un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea din Chicago a demonstrat ca lipsa de somn poate duce la obezitate si de aici la imbolnavirea de diabet. In plus, un nivel crescut al acizilor grasi in sange afecteaza metabolismul si capacitatea insulinei de a regla nivelul de zahar din sange.

3. Boli Cardiovasculare

Legatura directa dintre lipsa de somn si bolile cardiovasculare este cunoscuta de mai mult timp. In sprijinirea acestei corelatii, un studiu ce a fost realizat pe 657 de persoane timp de 14 ani, a demonstrat ca doua treimi dintre cei care au suferit de atacuri ale inimii sufereau si de afectiuni ale somnului. In plus, cei care nu dormeau suficient, erau de 2.6 ori mai predispusi la atac miocardic si de 1.5 ori la infarct.

4. Sinuciderea

Mai multe studii sustin legatura directa dintre lipsa de somn si tentativele de sinucidere, depresia si alte afectiuni mentale. Universitatea Standford a realizat un studiu timp de 10 ani pe 420 de participanti. 20 dintre acestia care aveau mari probleme cu somnul au sfarsit prin a se sinucide. Acelasi studiu sustine ca pe masura ce inaintam in varsta suntem mai susceptibili in a dezvolta probleme cu somnul si mai predispusi la stres si boli mentale.

5. Colita ulcerativa

Colita ulcerativa, o boala inflamatorie intocmai ca boala lui Crohn, poate fi rezultatul lipsei de somn sau a somnului in exces. Pentru a preveni aparitia acestor doua boli, este nevoie sa avem un timp optim de odihna.
Studiile arata ca atunci cand oamenii aleg sa doarma 6 ore pe noapte sau mai putin, sunt mai predispusi la colita ulcerativa. La fel se intampla si in cazul celor care dorm mai mult de 9 ore pe noapte. Pe langa odihna optima, colita ulcerativa mai este cauzata si de varsta, greutate, fumat si consumul excesiv de alcool.

loading...