Ce trebuie să faci NEAPĂRAT de SFÂNTUL IOAN dacă vrei să fii ferit de BOLI tot anul! Vezi aici…

Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută şi sub numele de “Şanţ-Ion”, “Inaintemergatorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Se ştie din tradiţia populară Sfântul Ioan este protectorul pruncilor şi se mai ţine pentru pruncii se nască sănătoşi, fără malformaţii sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului.

Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru Dumnezeu le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice.

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţă, spunând se “iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordaneala”. Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineaţă zilei de Sfântul Ion la biserica şi după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordaniti” trebuie -i răsplătească pe urători cu bani, cu care searăchefuiesc.

Tradiţia ne spune în dimineaţă zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriţi de boli în decursul anului.

Se spune conform tradiţiei populare după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi începe se facă mai cald.

loading...