De ce SUGHIȚĂM și cum să scapi de sughiț prin METODE FOARTE SIMPLE….

De cele mai multe ori, stomacul, atunci când e uşor iritat, da startul sughiţului. Reacţia este, spun specialiştii, una de apărare a organismului împotriva unui factor nociv. Un stomac foarte plin poate provoca crize de sughiţ care apoi continuă mai departe pe cont propriu.

Un stomac plin poate fi cauzat de:
Mâncatul prea rapid a mai multor alimente.
Băutul unei cantităţi prea mare de alcool.
Înghiţirea de prea mult aer.
Fumatul
O schimbare bruscă a temperaturii stomacului, cum ar fi băutul unei băuturi fierbinţi şi apoi a unei băuturi reci.
Mâncatul rapid sau băutul rapid pot duce la supărarea un nerv situat lângă esofag (şi anume, pe cel frenic), o altă cauza ar putea fi gazele din stomac care exercită o presiuneasupra diafragmei.

Reţineţi orice element care supără în vreun fel această diafragmă declanşează sughiţul. Există însă şi situaţii, mai puţine ce-i drept, în care psihicul este punctul de plecare. De obicei, stresul este principalul vinovat în acest din urmă caz, iar sughiţul se calmează odată cu inducerea somnului.

Cât timp durează sughiţul?
Sughiţul se opreşte, de obicei, în decurs de câteva minute până la câteva ore.

Sughiţul care durează mai mult de 48 de ore se numeşte sughiţ persistent. Sughiţul care durează mai mult de o luna este numit sughiţ refractar. Deşi este foarte rar sughiţul refractar poate provoca epuizare, lipsa de somn şi pierderea în greutate. Atât sughiţul persistent cât şi cel refractar pot fi semnul unei probleme mai grave de sănătate şi este recomandat fie verificate de către un medic.

Există mai multe cauze cunoscute de sughiţ persistent sau refractar, printre care:

Probleme ale sistemului nervos central, cum ar fi cancerul, infecţii, accident vascular cerebral sau alte leziuni.
Probleme ale proceselor chimice care au loc în organism (probleme metabolice), cum ar fi scăderea funcţiei renale sau hiperventilatie.
Iritatie a nervilor din cap, gât sau piept (nervul vag sau frenic).
Anestezie
Probleme de sănătate mintală.

Cum se tratează sughiţul?
Dacă nu îl băgăm în seama, sughiţul dispare cât ai zice… hac! Da, de obicei cele mai multe crize de sughiţ trec de la sine în câteva minute, până la câteva ore şi nu necesită nici un tratament. Însă, dacă ne deranjează peste măsură, putem interveni “în forţă” pentru a opri contracţiile. Cele mai multe dintre metode implică creşterea nivelului de dioxid de carbon în sânge, care opreşte de obicei sughiţul. Unele dintre aceste remedii sunt:

Ţineţi respiraţia şi numără rar până la 10.
Bea repede un pahar de apă rece.
Mănâncă o linguriţă de zahăr sau miere.
Amuzante, fabuloase ori certificate ştiinţific, manevrele enumerate nu reprezintă vreun pericol deosebit pentru cei ce le pun în practică! Dacă sughiţul nu se opreşte în ciuda intervenţiilor de orice natură şi este însoţit de dureri abdominale, febra, greutate în respiraţie, stare de vomă, tuşe cu sânge, cere ajutor de specialitate.

Tratamentul pentru sughiţ persistent sau refractar depinde de cauza care stă la baza de sughiţului şi poate varia de la medicamente până la acupunctură sau hipnoză. Uneori, mai multe tratamente pot fi încercate până la rezolvarea acestora.

loading...