Limba ta este ALBICIOASĂ? Nu mai ignora acest lucru! Vezi aici ce înseamnă și cum se tratează…

Cauza limbii albicioase constă de cele mai multe ori în bacterii, resturi sau celule moarte care se acumulează pe suprafaţă acesteia. De cele mai multe ori, simptomul de limba albă nu este unul care cauzeze injrijorare. Află însă care sunt cauzele acestei disfuncţii şi cum se tratează.

Candidoza orală
Candida este o formă de ciupercă ce se regăseşte de obicei la majoritatea persoanelor sănătoase. Albeaţa nu se va duce la periat . Această se manifestă sub formă unor pete mici albe care acoperă toată suprafaţă limbii.O cauza a acestei afecţiuni constă în tratamentul îndelungat cu antibiotice. În general, candidoza apare cu precădere la copii, însă nu reprezintă motiv de alarmare. Dacă acest lucru duce la problemele alimentare şi pierderea în greutate, consulta imediat un pediatru în cazul în care situaţia persistă mai mult de două săptămâni. Candidoza orală poate apărea la sugarii ale căror mame au candidoza genitală, de aceea tratamentul recomandat este unul pe baza de creme anti-fungice, aplicate local.

Sifilis
Primele simptome ale sifilisului se prezintă sub formă unui ulcer oral. Acesta nu este dureros şi se manifestă sub formă pete albe sau galbene care acoperă nu doar limba, ci întreagă cavitate bucală. Aceste semne apar în urmă sexului oral neprotejat, cu o persoană diagnositicata cu sifilis genital. Se recomandă penicilină orală şi evitarea contactelor sexuale pe parcursul tratamentului.

Lichen plan oral
Această afecţiune este întâlnită cu preponderenţă în rândul bătrânilor. Specialiştii sunt de părere lichenul plan oral apare în urmă unei perioade de stres sau de regulă, din cauzamâncării prea condimentate, care favorizeza apariţia petelor albe pe limba. O altă cauza poate fi igienă precară sau o iritatie cauzată de fumul de ţigară. Tratamentul este unul pe termen mai lung şi constă în schimbarea stilului de viaţă şi cu precăderea a celui alimentar.

Fumatul
Acest viciu poate fi răspunzător pentru petele albe de pe limba. Uneori, acesta poate fi un simptom precanceros. Riscurile cancerului oral sunt mai mari atunci când fumatul este asociat cu alcoolul consumat în exces.
Afecţiuni precanceroase sau canceroase
Dacă petele albe de pe limba sunt însoţite de pierderi în greutate, răguşeală, dificultăţi de vorbire, mestecare sau înghiţire, cât şi simptome dureroase, atunci e cazul consulţi urgent un specialist. Cauza poate fie fumatul sau alcoolul, însă există şi posibilitatea diagnosticării cu virsul HIV.
De regulă, limba albicioasă nu reprezintă un motiv de ingrjorare şi se poate datora unor factori precum: medicamentele, igienă orală precară , fumat, consum de alcool, sarcina, febrasau deshidratare. Dacă însă petele albe persistă, consulta un specialist în vederea diagnosticării corecte şi recomandării unui tratament.

loading...