Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde…

5 afectiuni posibile:

1. Refluxul gastroesofagian: Ce este: In cazul bolii de reflux gastroesofagian continutul gastric revine in esofag (acidul gastric parcurge traseul invers de la stomac catre gat). Boala afecteaza 20% dintre adulti si se manifesta cel putin o data pe saptamana.

Care sunt simptomele: Dureri sau arsuri sub stern, care se amplifica dupa ce bolnavul mananca sau atunci cand se aseaza in pozitie culcat.

Tratament: Daca episodul de reflux gastroesofagian apare doar de cateva ori pe an, se va urma tratament cu antiacide. Totusi, arsurile persistente (de cateva ori pe saptamana) necesita tratament. Medicul poate determina daca un medicament care sa scada productia de acid va ameliora situatia sau daca este necesar alt tip de terapie.

2. Apendicita: Ce este: Apendicita este inflamatia apendicelui, o formatiune tubulara, atasata la colon. Aproximativ 10% dintre oameni manifesta aceasta afectiune pe parcursul vietii lor.

Care sunt simptomele: Principalul simptom este disconfortul constant in zona buricului care coboara in partea dreapta spre zona inghinala. Durerea se accentueaza pe masura ce tipul trece, iar mersul pe jos o amplifica.

Tratament: Pacientul trebuie sa mearga de urgenta la camera de garda! Este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea apendicelui. In cazul in care operatia este amanata, acesta se poate rupe, bacteriile vor afecta organele interne, iar viata bolnavului va fi pusa in pericol!

3. Calculii biliari: Ce sunt: Formatiuni de diverse marimi alcatuite din substante care se gasesc in bila (lichid care ajuta la digerarea grasimilor) sau colesterol, constituite ca urmare a unei diete bogate in grasimi sau a disfunctiei vezicii biliare. Femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea calculilor biliari decat barbatii.

Care sunt simptomele: Prezenta calculilor biliari este semnalata de durerea ascutita care porneste de la mijlocul abomenului superior si coboara spre partea dreapta, sub coaste. Durerea se poate agrava dupa masa.

Tratament: Daca durerea nu dispare in cateva ore sau este insotita de febra sau varsaturi este necesar consultul medical. Diagnosticul calculilor biliari se va pune prin intermediul ecografiei. Deseori se poate impune interventia chirurgicala pentru indepartarea calculilor biliari sau chiar a vezicii biliare.

4. Sindromul de colon (intestin) iritabil: Ce este: O disfunctie a nervilor care controleaza functia intestinelor, experimentata de 20% dintre adulti.

Care sunt simptomele: Greata, balonare, diaree, constipatie si crampe in partea inferioara a abdomenului sunt manifestari care se pot ameliora, uneori, dupa evacuarea continutului intestinelor.

Tratament: Este important ca pacientul sa viziteze medicul gastroenterolog pentru a i se prescrie tratament care sa contina medicamente antispastice (antispasmodice), pentru diminuarea disconfortului general.

5. Ulcerul:
Ce este: Ulcerul este o boala caracterizata printr-o leziune la nivelul mucoasei stomacului, intalnita la 10% dintre oameni, la un moment dat, pe parcursul vietii lor.

Care sunt simptomele: Arsuri si dureri la nivelul stomacului, care apar si dispar, care se accentueaza atunci cand stomacul este gol.

Tratament: Daca o persoana urmeaza tratament cu medicamente nesteroidiene, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, trebuie sa il opreasca, intrucat aceste medicamente afecteaza mucoasa stomacului. Trebuie consultat medicul pentru ca acesta sa stabileasca in urma investigatiilor medicale daca o persoana are nevoie de tratament cu antibiotice pentru eradicarea bacteriilor care cauzeaza ulcer (helicobacter pylori) sau chiar de interventie chirurgicala.

loading...