Dintre leacurile folosite de călugări în mănăstirile din România, acesta este unul dintre cele mai vechi. Vindecă sufletul și trupul.
Tămaia este rășina unui arbore numit boswellia sacra și este utilizată de secole întregi pentru proprietătile sale antiinflamatorii. Studiile au dovedit că aceasta distruge celulele canceroase de la nivelul ovarelor.
În plus, substanță face mai eficientă chimioterapia pentru a ucide celulele care, în mod normal, nu răspund la tratamentul chimioterapic. Așadar, specialiștii britanici spun că tămâia ar putea fi utilă mai ales în cazurile în care cancerul se dovedește rezistent la tratamentele clasice și ar putea, de asemenea, să crească speranța de viață a pacientelor în stadii avansate de cancer ovarian.
Tămâia este probabil cel mai puternic și mai cunoscut remediu din medicină populară magică românească. O cură extraordinar de bună, ce topește chisturile pe ficat, plămâni sau rinichi, este cea bazată de tămâie.
Astfel, în prima săptămâna se înghite în fiecare dimineață, pe stomacul gol, un bob de tămâie albă (cât un bob de mazăre), învelit în miez de pâine (că să nu atingă dinții, fiindcă formează carii). În următoarele trei săptămâni se procedează la fel, dar numai din două în două zile. În paralel se beau trei-patru pahare cu ceai de traistă-ciobanului înaintea meselor principale și chiar între meșe în loc de apă.
***
O rășină cu puteri miraculoase
În cultul creștin, tămâia e întrebuințată încă din cele mai vechi timpuri, considerată „o bună mireasmă” al cărei fum se ridica spre cer că simbol a rugăciunilor noastre. De fapt, tămâia este sucul (rășină) unor arbuști exotici care, ajungând în contact cu aerul, se încheagă, la fel că rășină brazilor. Arbuștii din familia Burseraceae cresc în India, China, Somalia, Etiopia și Egipt, prin crăpăturile stâncilor din munți și în vecinătatea mării. Din incizii longitudinale făcute în scoarță acestui mic arbust, se scurge un lichid lăptos. Acesta este colectat între sfârșitul lunii martie și începutul lui aprilie. Fiecare copac aduce după vechime, grosime și starea copacilor, trei până la zece kg de tămâie. Un copac poate fi exploatat până la patru ani, după care este necesară o pauză de mai mulți ani. Tămâia are diferite forme și culori, după locurile și țările din care provine. tămâia de Arabia, Egipt și Somalia e gălbuie și în formă de lacrimi, cea de India este superioară, galbenă. în antichitate, era una dintre cele mai prețioase mărfuri, valoarea să fiind apropiataa de cea a aurului. Tămâia intră că ingredient la prepararea Sfântului și Marelui Mir. Azi se folosește pe scară largă tămâia sintetică. Dar, în scop terapeutic, se recomanda tămâia naturală. Atenție la tămâia contrafăcută din diferite rășini de brad sau molid! Poate fi dăunătoare.
Mijloc terapeutic în Europa și Asia
Tămâia, o substanță rășinoasă cu miros plăcut și aromatic, dezvoltă bine această aromă abia la temperatură de 100°grade C, când se înmoaie fără a se topi. Are acțiune farmacoterapeutică antiinflamatoare, antiseptică, astringență, carminativa și cicatrizanta, diuretica, expectoranta, sedativa. Știință contemporană nu poate explică, de pildă, efectele excepționale ale fumigațiilor cu tămâie în tratarea epilepsiei, a tulburărilor senzitive sau a psihozelor grave, dar există numeroase consemnări ale efectelor extraordinare ale acestui procedeu. În lumea arabă, tămâia se dizolvă în apa și se bea pentru dureri de stomac. Pentru infecții ale cailor respiratorii o aprind pe cărbuni, insipirand mirosul. Tot în medicină orientală, boabele de tămâie de culoare gălbuie roșiatică sunt folosite că fortifiante ale psihicului. În Europa, tămâia a fost folosită până la mijlocul secolului XIX la alinarea durerilor reumatice. Medicină modernă pare a o redescoperi în terapia cancerului, dizenteriei și febrei. În medicină populară și în cea mănăstireasca, este un prețios leac magic, cu virtuți de protecție și de exorcizare. Se spune că o bucățica de tămâie sfințită ținută la gât apăra de deochi, de blestem, de ispitele Necuratului, de boli și de toate relele.
Notă importantă: Materialele de sănătate prezente pe acest site au caracter pur informativ. Înainte de a începe un tratament naturist, trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Plantele sunt, în general, un mod sigur de a consolida și tonifia organismul, remediile naturiste sau nutriționale sunt alternative viabile, dar ar trebui sa discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice fel de tratament.