Desertul tău de duminică! Macaroane de post! O minunăție! Simplu, ieftin și gustos de-ți lasă gura apă
Macaroane cu gris. Au un gust excelent!
Lista de ingrediente:
1/2 pachet macaroane
100g gris
100ml apa
zahar
sare
50 ml ulei
Cum se prepara:
Se pune la fiert apa cu sare si cand clocteste se adauga macaroanele la fiert timp de 8 minute.
In timpul cat fierb se pregateste grisul. Se pun 50 ml ulei la incins, se toarna peste 2 paharele de gris si se prajeste pana capata o culoare mai aurie.
In acest moment se pun peste 2 paharele de 50 ml de apa si se amesteca totul bine.
Se adauga si un praf bun de sare. La inceput, dupa ce se pune apa, totul se va strange la un loc, dar se continua sa se caleasca pana cand grisul se rasfira.
In acest moment se adauga pastele fierte la grisul astfel obtinut. Se amesteca totul bine, se pune in farfurii si se presara zahar.
Daca ti-a placut aceasta reteta, nu uita sa o impartasesti si cu cei dragi!
***
Grisul
Grisul se obtine din grau dur si are o culoare alb-galbui, cu gust placut, dulceag si miros specific. Graul dur se cultiva in multe tari ca: Italia (pentru a obtine paste sau alte produse alimentare), America (este crescut aproape exclusiv in Dakota de Sud), Germania (aici, productia de grau dur a inceput la mijlocul anilor 80), India si Orientul mijlociu fiind utilizat la prepararea deserturilor. Grisul, pentru a-si pastra uleiurile sale naturale si continutul de nutrienti, trebuie pastrat in frigider intr-un vas etans. Totusi, daca grisul incepe sa miroase a ranced, trebuie aruncat.
Grisul
In comert gasim mai multe tipuri de gris, precum grisul din orez sau grisul din porumb, numit si malai grisat, folosit cel mai des la pregatirea mamaligii. De asemenea, grisul se comercializeaza sub forma de gris mare (folosit pentru cus cus), grisul mediu (utilizat pentru ciorbe, deserturi) si grisul fin (destinat pentru piureurile belusilor). De asemenea, in alimentatia copiilor este indicat sa se utilizeze calciu gris care se obtine din gris cu adaos de 1% saruri de calciu.
Proprietatile grisului:
Grisul obtinut din grau, are cel mai mare continut de gluten si este bogat in amidon si proteine. Grisul este utilizat, in principal, pentru a obtine paste fainoase dar si pentru a obtine cus cus (un fel de mancare popular in Maroc si Algeria, fiind servit cu legume preparate fie intr-o usoara sau picanta tocana, fie in supa, precum si alaturi de carne; in Algeria, cus cus-ul este servit cu peste intr-un sos dulce cu stafide si ceapa caramelizata ). Deoarece, grisul este bogat in gluten , nu este recomandat persoanelor care sufera de boala celiaca (in boala celiaca, organismul identifica glutenul din gris si il considera a fi un corp strain astfel aparand leziuni la nivelul intestinului subtire; dieta fara gluten este singurul tratament dovedit pentru boala celiaca).
Desi este fabricat din grau, grisul nu are valoare nutritiva deoarece nu contine fibre iar vitaminele si mineralele sunt in cantitati infime. Totusi consumat in combinatie cu lactate, fructe sau legume poate constitui un desert sau o mancare delicioasa (cotunasii cu branza, grisul cu lapte sunt deserturi bune pentru aportul de calciu).
Sursa: http://secretelegospodinei.ro; http://www.bucatareasa.ro