Parintele Efrem Bandarica este un maestru in bucatarie, iar bucatele pregatite de el si cu care-i ospateaza pe cei care stau la manastire sau doar poposesc acolo sunt adevarate opere de arta.
In perioada postului, parintele Efrem are retete delicioase, pe care le ofera tuturor celor care i le cer. De altfel, o buna parte dintre acestea le-a publicat in revista “Leacuri si retete manastiresti”.
Chiar si simplele salate pregatite de parinte arata ca mici opere de arta, de care parintele este tare mandru.
„Broccoli fiert cu putina sare si mujdei de usturoi”
Brocoli se fierbe. “De cand incepe apa sa fiarba puneţi Broccoli si lasati 10 minute sa clocoteasca. In apa adaugati putina sare si putin ulei de masline apoi scurgeti foarte bine de apa”, explica parintele.
Cat despre pasta de mujdei, acesta are o reteta speciala.
Ingrediente: 3 capatani de usturoi, 100 ml ulei, sare, o lamanie si 5 linguri de apa minerala
Preparare: Usturoiul se piseaza bine cu sare si se freaca pana devine pasta, apoi adaugam uleiul putin cate putin, pana devine o pasta mai groasa. Apoi in apa minerala se adauga zeama de la lamaie, dupa care se adauga peste mujdei si frecam pana devine o pasta foarte groasa si alba.
Humus cu pasta de susan sau fasole batuta cu pasta de susan
Ingrediente: 3 cesti de naut, 2 linguri pasta de susan, 3 linguri suc de lamaie, 3 catei de usturoi, 3 linguri ulei de masline, 2 linguri apa, putin patrunjel verde, putin curry, un varf de cutit de boia de ardei dulce, sare si piper dupa gust.
Preparare: Nautul se pune seara la umflat in apa, apoi dimineata se fierbe. Se pune impreuna cu usturoiul in blender si se mixeaza. Separat se amesteca pasta de susan, apa si sucul de lamaie, apoi compozitia se toarna in blender peste pasta de naut si se amesteca iar. Se sareaza, se adauga putin piper si se serveste intr-un bol. Se orneaza cu boabe de naut fiert, patrunjel tocat sau „ramurele” de curry si boia.
Sugestie: Se poate inlocui nautul cu fasole, restul retetei ramanand neschimbata.