Ceapa este un ingredient comun intr-o multime de retete culinare de pe mapamond. Totusi, pe langa aroma sa unica, pe langa abilitatea de a da gust oricarui preparat, ceapa are proprietati medicinale care o transforma intr-un aliat puternic atunci cand apar probleme de sanatate.
Aceasta leguma miraculoasa este extrem de puternica impotriva racelii si nu numai. Datorita proprietatilor sale terapeutice, Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut ceapa ca fiind un ajutor impotriva infectiilor respiratorii, congestiilor, tusei si bronsitei.
Se crede ca poti preveni raceala daca pui in camera, pe timpul noptii, o ceapa taiata… sau cat mai aproape de pat. Ceapa cruda absoarbe germenii din aer, prevenind infiltrarea lor in organism si imbolnavirea.
Potrivit savantilor, proprietatile sale miraculoase provin de la substantele puternice pe care ceapa le contine. Ea contine compusi sulfurici precum sulfoxizii si thiosulfinatii care ii dau mirosul puternic si ne fac sa lacrimam atunci cand o taiem.
Mai mult, acesti ingredienti puternici previn si lupta impotriva bolilor de inima si cancerului, imbunatatesc sistemul imunitar si previn aparitia a numeroase boli.
Ceapa, de asemenea, este bogata in quercetina, un antioxidant puternic care lupta impotriva radicalilor liberi, relatează andreiturcu.ro.
Beneficiile pentru sanatate ale cepei
Printre beneficiile pentru sanatate ale cepei se numara tratarea racelilor, a astmului bronsic, infectiilor bacterine, problemelor respiratorii, anginei pectorale si tusei.
Ceapa este cunoscuta pentru faptul ca respinge insectele insetate de sange. Inclusiv specialistii confirma faptul ca ceapa este un remediu excelent pentru persoanele cu apetit scazut si pentru cei care sufera de ateroscleroza. In plus, ceapa amelioreaza simptomele celor care sufera de astm cronic, bronsita alergica, tuse si raceala.
Beneficiile pentru sanatate oferite de aceasta leguma se datoreaza in mare parte prezentei compusilor de sulf si quercetina din uleiurile esentiale din compozitia acesteia.
Acestia sunt oxidanti care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi prezenti in corpul uman. Ceapa a fost folosita de secole, de catre oameni in scopuri medicinale. In compozitia acesteia sunt prezente minerale cum ar fi calciu, magneziu, sodiu, potasiu, seleniu si fosfor. Proprietatile antibacteriene ale cepei sunt insotite de calitatile sale antifungice.
Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale cepeiSus
– Ceapa este o sursa excelenta de vitamina C, B6, biotina, crom, calciu si fibre dietetice. In plus, ceapa contine cantitati mari de acid folic, vitamina B1 si K. 100 de grame de ceapa ofera organismului 44 calorii, majoritatea fiind carbohidrati complecsi, cu 1.4 grame de fibre. Ca si in cazul usturoiului si in compozitia cepei este intalnita enzima numita alinaza, care este eliberata atunci cand ceapa este taiata sau zdrobita.
– Ceapa contine flavonoide, pigmenti care ofera culoarea legumelor. Acesti compusi actioneaza ca antioxidanti si au un efect direct antitumoral, avand inclusiv proprietati care stimuleaza sistemul imunitar.
– Ceapa este bogata in quercitina, un antioxidant puternic care s-a dovedit ca ar putea sa inhibe aparitia cancerului de stomac la oameni. Quercitina din ceapa subtiaza sangele, scade colesterolul si contribuie la cresterea colesterolului bun (aceste efecte au fost demonstate in cazul in care se consuma jumatate de ceapa cruda pe zi), previne aparitia cheagurilor de sange, ajuta in lupta contra astmului, bronsitelor cronice, febrei, diabetului, aterosclerozei si infectiilor.
– Ceapa are efect antiiflamator, antiviral, antibiotic si are calitati anticancer. Quercitina are si efect sedativ. Pana in prezent, nu s-a descoperit o sursa mai buna de quercitina decat coaja de ceapa.
Rolul cepei in procesul detoxifieriiSus
Ceapa contine o varietate de compusi de sulf organic care ofera multiple beneficii sanatatii. Aminoacizii de sulf se regasesc atat atat in proteinele din compozitia cepei dar si a usturoiului si oualor.
Acesti aminoacizi specifici poarta denumirea de metinoina si cistina si au un efect benefic in detoxifierea organismului de metale grele. Acestia practic ajuta la eliminarea mercurului, cadmiului si plumbului din organism.
Vitamina C care se gaseste in ceapa are un rol excelent in detoxifierea organismului si este eficienta in indepartarea plumbului, arsenicului si cadmiului din corpul unei persoane. Cresterea consumului de ceapa poate ajuta la inlaturarea acestor metale grele nocive.
Ceapa ajuta la preintampinarea formarii cheagurilor de sange, consumata atat cruda cat si gatita. In general, medicii cardiologi le prescriu pacientilor lor diete bogate in ceapa. Iata care sunt efectele pozitive ale cepei asupra sanatatii unei persoane:
– contribuie la cresterea colesterolului bun
– ajuta la subtierea sangelui
– reduce posibilitatea coagularii sangelui
– scade colesterolului total
– scade trigliceridele
– diminueaza tensiunea arteriala
– previne aparita cancerului.
Studiile au confirmat ca una dintre modalitatile prin care antioxidantii din ceapa protejeaza impotriva cancerului este prin scaderea numarului de celule ADN deteriorate de radicalii liberi.
Toate plantele care fac parte din familia din care face parte ceapa (printre care usturoiul, prazul, etc.) sunt bogate in compusi organosulfurici, care s-a demonstrat in urma studiilor in laborator, ca previn declansarea cancerului la animale. De fapt, extractul de ceapa s-a constatat ca distruge celulele tumorale.
Extractul de ceapa s-a dovedit a fi deosebit de toxic in cazul celulelor tumorale, fara sa aiba alte efecte negative. In plus, in urma studiilor de laborator s-a dovedit ca ceapa are un rol important in cazul tratarii leucemiei.
Alte beneficii pentru sanatate ale cepeiSus
Ceapa s-a dovedit ca are un impact important si poate sa scada zaharul din sange, actiunea sa fiind comparabila cu cea a medicamentelor prescrise de medic. Compusii activi se pare ca actioneaza in sensul scaderii glucozei, in competitie cu insulina, crescand astfel durata de actiune a insulinei.
Inca din cele mai vechi timpuri, s-a folosit ceapa pentru tratarea astmului bronsic. Actiunea sa in aceasta directie se datoreaza capacitatii sale de a inhiba productia de compusi care produc spasmele musculare bronsice si contribuie la relaxarea muscularurii bronsiilor.
Ceapa are un puternic efect antibacterian, ajutand la tratarea multora dintre bolile cauzate de agenti patogeni, inclusiv E coli si Salmonela.
Ceapa uscata este o sursa surprinzatoare de fibre, fiind bogata in compusi sanatosi de sulfi, similari cu cei care se gasesc in usturoi. Ceapa si usturoiul se pare ca au beneficii similare asupra sistemului cardiovascular (cum ar fi scaderea tensiunii arteriale si scaderea nivelului de colesterol) cel putin pe termen scurt.
Ceapa contine flavonoide, fitochmicale care ajuta vitamina C in desfasurarea functiei sale, mentine sanatatea vaselor de sange si scade inflamatia. Toate acesta sunt utile pentru a sustine sistemul cardiovascular. Quercetina si flavonoidele pot inhiba, in mod special, cresterea tumorilor si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de colon.
In plus, unul dintre compusii cepei rivalizeaza cu medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala ce inhiba pierderea osoasa la femeile aflate la menopauza. Ceapa contine vitamina C si crom. Cromul este un mineral care ajuta celulele sa raspunda la insulina si controleaza nivelul glucozei din sange. Ceapa verde este bogata in vitamina A.