În orice perioadă a posturilor de peste an fiecare dintre noi are nevoie de hrană sățioasă, care să ne dea energia de care avem nevoie și să ne astâmpere foamea, chiar și fără a apela la cea mai „consistentă legumă”, anume carnea.
Rețeta de ghiveci călugăresc este culeasă din bucătăria Mănăstirii Măgura Ocnei (județul Bacău) și este un fel principal care poate suplini fără probleme o masă principală, precum prânzul unei zile de post.
Ingrediente
3 cartofi
3 cepe
100 g mazăre
100 g fasole verde
1 morcov
1 măr
2 castraveți murați
4-5 linguri de bulion
4 linguri de ulei
2-3 căței de usturoi
foi de dafin
1 legătură de mărar și pătrunjel
sare și piper.
Cum se prepară: Ceapa și morcovul se curăță și se dau pe răzătoare, se călesc apoi în ulei încins. Se adaugă celelalte ingrediente tăiate mărunt, se fierb împreună 30 de minute.
Se adaugă bulionul, usturoiul tăiat felii, foile de dafin, sarea și piperul și se dau la cuptor.
După ce a scăzut, se scoate ghiveciul din cuptor și se presară verdeața tocată mărunt.
Sursa: Mâncăruri de post – rețete culese din mănăstirile românești, Editura Sophia, 2006