Prazul stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostată și sân! Vindecă 60 de boli! Cum să-l prepari, de post! Gustos, repede și ieftin:
Prazul este o plantă erbacee bienală, leguminoasă, originară din zonele vecine Mării Mediterane (Egipt, Grecia și Asia Mică). Bulbul este alungit, tulpina este groasă, de culoare albă, frunzele sunt lungi, cu vârf ascuțit, iar florile au culoare albă. Prazul se folosește în gastronomie pentru prepararea diverselor tipuri de mâncăruri și salate, dar poate fi administrat și în scop terapeutic, deoarece conține numeroase substanțe cu scop vindecător. Prazul nu este doar o legumă apreciată în gastronomie, ci și un dușman declarat al diabetului.
Prazul conține 87-90% apă, hidrați de carbon, proteine, glucide, lipide, glucoză, fructoză, zaharoză, grăsimi, substanțe minerale, potasiu, calciu, fosfor, clor, magneziu, fier, mangan, zinc, sodiu, fibre alimentare, polifenoli, ulei volatil, saponine și vitamine A, B, C, E, K, PP, B6. Mai conține și un nivel important de azot, ceea ce-l face să fie un bun constructor și regenerator. În timp, terapeuții au descoperit că această plantă a devenit un remediu indicat în nu mai puțin de 60 de afecțiuni acute sau cronice, iar în gastronomie, prazul este ridicat la rangul de rege al supelor.
Prazul are rol antiseptic, bacteriostatic, stimulează imunitatea, scade riscul cancerului de colon, de prostată, de sân, are efecte laxative, efect expectorant, diuretic, favorizează eliminarea toxinelor din organism, antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, hipoglicemiant, tonic și vasodilatator, foarte benefic în eliminarea paraziților intestinali.
De asemenea, este recomandat în boli de nutriție, rahitism, obezitate. Contribuie la înlăturarea gripei, anginei, afecțiunilor cardiace, arteritei, astmului bronșic, traheitelor, laringitelor. Are un rol deosebit în scăderea colesterolului, conține substanțe ce acționează asupra insulinei, crescându-i efectul hipoglicemiant, este recomandat în astenii fizice și nervoase.
Prazul poate fi consumat ca atare sau în supe, tocănițe, omlete sau adăugat în diverse salate și preparate culinare.
Supă de praz
Timpi de preparare
Timp de preparare: 60 min
Gata in: 60 min
Ingrediente
2-3 morcovi
3-4 fire de praz
1 păstârnac
2-3 cartofi
1 ardei gras sau 1 gogoşar
200-250 g roşii decojite în suc de roşii
1-2 linguri ulei
verdeaţă (leuştean, pătrunjel şi mărar)
sare
Mod De Preparare
1. Toate legumele se curăţă şi se spală.
2. Într-o oală cu 2 litri de apă şi un praf de sare, se pun morcovii şi păstârnacul tăiate în sferturi şi se lasă să fiarbă 10-15 minute, apoi se adaugă prazul tăiat rondele, călit separat într-o tigaie cu puţin ulei. Se mai pun şi cartofii tăiaţi cubuleţe, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic, până se înmoaie toate legumele, aproximativ 30 minute.
3. Imediat se adaugă ardeiul gras şi roşiile tocate mărunt. Se mai lasă să fiarbă doar 10 minute, se potriveşte la gust cu sare şi se aromează cu verdeaţă tocată mărunt. Se acoperă câteva minute, apoi se poate servi.
***
Mâncare de praz cu măsline
Ingrediente: 4 fire de praz, o ceapă, jumătate de ardei gras, 200 gr măsline negre, 250 dr suc de roşii, 50 ml ulei, o felie de lămâie fără coajă, o foaie de dafin, sare, piper, pătrunjel.
Mod de preparare: prazul se spală, se curăţă, iar partea albă se taie rondele. Ceapa şi ardeiul se taie cuburi sau solzişori, după preferinţă. Ardeiul gras, ceapa şi prazul se călesc 5-6 minute în puţin ulei, apoi se adaugă un sfert de pahar de apă şi se mai lasă pe foc, cu capac, până când prazul începe să se înmoaie.
Se toarnă sucul de roşii, felia de lămâie se adaugă şi ea, apoi se pun frunza de dafin şi măslinele şi se mai lasă la fiert 10 minute. Se adaugă sare şi piper după gust, iar dăcă se doreşte ca mâncarea să fie mai „scăzută”, poate fi dată la cuptor pentru încă 10 minute.
Se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra.