Busuiocul este folosit încă de mii de ani ca leac pentru diverse probleme de sănătate. Indienii îl folosesc în medicina ayurvedică de peste 5000 de ani și este considerat „regina plantelor”. De altfel, denumirea indiană a plantei, Tulsi, se traduce din Sanskrita ca “inegalabilă”.
Busuiocul este una dintre plantele “sfinte”, cu o înaltă vibrație energetică. În credință populară îi sunt atribuite diverse proprietăți magice, începand de la sfințirea apei și până la punerea busuiocului sub pernă de Bobotează pentru ca fetele nemăritate să iși viseze viitorul soț.
Busuiocul este folosit ca plantă de leac atât în medicina tradițională românească, cât și în cea a altor popoare, pentru combaterea unor afecțiuni precum: boli digestive, probleme ale intestinelor, boli renale, afecțiuni pulmonare, infecții, febră, secreție lactată scăzută.
În alimentație este folosit ca plantă aromatizatoare, sub formă crudă sau uscată, stimulând digestia alimentelor.
Busuiocul are în compoziţia sa 90% apă, Vitamina B1 (Tiamina), Vitamina B2 (Riboflavina), Vitamina B3 (Niacină), Vitamina B5, Vitamina A (Retinol), Beta-caroten, Vitamina B6, Vitamina C, Vitamina E, Vitamina K, magneziu, calciu, mangan, fier, fosfor, potasiu, sodiu, zinc şi fibre alimentare.
Acțiunea busuiocului pentru vindecarea diabetului zaharat a fost testată în mod oficial. Într-un studiu efectuat în 2004 și publicat în Jurnalul Indian de Fiziologie și Farmacologie, o echipă de cercetători au raportat că administrarea busuiocului la iepurii de laborator, a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge, după 30 de zile de suplimentare a dietei cu frunze de busuioc proaspăt, în cantitatea de 2 grame/kilogram corp. În alt studiu efectuat recent pe un lot de 40 de pacienti suferinzi de diabet non-insulino dependent, cei care au consumat 2 grame de busuioc uscat în fiecare dimineța, au arătat reduceri semnificative a glucozei din sange. Întrucat busuiocul are capacitatea de a inactiva radicalii liberi, cercetătorii au concluzionat că reducerea nivelului glucozei din sânge se datorează proprietatilor anti-oxidante ale plantei. De asemenea, uleiurile esențiale continute de busuioc, ajută pancreasul să își îmbunătațească funcțiile și să producă mai eficient insulină. Diabeticii ar trebui să încludă aceasta plantă în dieta lor de zi cu zi, adăugând busuiocul la salate, sucuri, supe și alte preparate. În lipsa busuiocului crud, diabeticii pot consuma până la 2,5 grame pe zi de busuioc uscat.
Efect anti-îmbătrânire
Antioxidanții protejează celulele împotriva distrugerilor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt atomi cărora le lipsește un electron. Pentru a echilibra situația, radicalii liberi se atasează altor atomi pentru a “fura” electronii lipsă. Dacă se întamplă aceasta, acel atom devine el însăsi un radical liber. În final, se produce o reacție în lanț ce provoacă distrugerea celulelor organismului, în care atomii respectivi formeaza nucleul. Antioxidanții (anumite vitamine si minerale) neutralizează radicalul liber prin donarea benevola a unui electron. Astfel, antioxidanții stopează formarea reactiei în lanț a atomilor ce fură electroni unul de la altul. Asadar, celulele sunt protejate. Vitamina C, A, fitonutrienții și uleiurile esențiale, conținute de busuioc sunt antioxidanți importanți ce protejează organismul împotriva distrugerilor cauzate de radicalii liberi. De aici si efectul anti-imbătranire (anti-age) al busuiocului.
Pentru efectele negative cauzate de radiații
Datorită proprietăților anti-0xidante, busuiocul protejează împotriva radiațiilor și repară celulele expuse la radiații. În urma studiilor efectuate, s-a arătat că datorită compusilor săi, busuiocul a diminuat efectul radiațiilor asupra măduvei spinării și tractului digestiv, la animalele de laborator. Mai multe studii au demonstrat că busuiocul are capacitatea să protejeze celulele sănătoase, de efectele negative asociate cu tratamentele anticancer (chimioterapie si radioterapie)
Folosit ca şi condiment, în mod obişnuit, se recomandă ca acesta să fie adăugat preparatelor în stare proaspătă, la finalul pregătirii pentru a nu i se distruge aroma. Reţetele cu specific mediteranean şi asiatic folosesc în mod frecvent busuiocul. Bucătăria chineză foloseşte specialităţi de busuioc proaspăt sau uscat pentru supe şi alte feluri de mâncare. Acesta este gătit câteodată cu fructe proaspete sau adăugat în gemuri de fructe, sosuri şi sucuri.
În scop medicinal, de la busuioc se folosesc frunzele şi florile. Recoltarea lor începe spre sfârşitul lunii iunie şi continuă până toamna târziu. Compoziţia bogată în substanţe benefice, cu acţiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii, face ca busuiocul să fie de un real ajutor în tratamentul multor afecţiuni.
Busuiocul întăreşte sistemul imunitar, reglează funcţiile glandelor endocrine şi metabolismul celular, tonificând întregul organism. Studiile de specialitate au arătat ca uleiul volatil de busuioc, are proprietăţi antiseptice, bactericide, antiinflamatorii şi cicatrizante. Este recomandată infuzia din frunze şi flori de busuioc. În cosmetică se foloseşte infuzia sub formă de comprese sau pulverizări în cazul tenului gras şi acneic.
Frunzele de busuioc utilizate sub formă de suc, ceai sau decoct au rol tonic şi revigorant pentru memorie, îmbunătăţesc funcţia digestivă şi induc transpiraţia abundentă. Pulberea de busuioc are acţiune energizantă şi antidepresivă, înlăturând efectele surmenajului şi echilibrând starea psihică şi emoţională. Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic şi tonic digestiv. Studii recente arată că frunzele de busuioc pot oferi o protecţie semnificativă împotriva stresului, prin mestecarea acestora de două ori pe zi. Este recomandat şi sub formă de tinctură în caz de depresie, migrenă, îmbătrânire precoce, guturai, colită şi ulcer.
Notă importantă: Materialele de sănătate prezente pe acest site au caracter pur informativ. Înainte de a începe un tratament naturist, trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Plantele sunt, în general, un mod sigur de a consolida și tonifia organismul, remediile naturiste sau nutriționale sunt alternative viabile, dar ar trebui sa discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice fel de tratament.