„Copacul lui Dumnezeu” sau „cel care nu moare niciodată”, Moringa Oleifera este văzut de mii de ani ca un aliment de locuitorii din zonele înalte ale Himalayei. Aceștia îi apreciază în egală măsură: frunzele, păstăile, semințele, fructele și rădăcina.
Moringa are de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele, de patru ori mai multa vitamina A decat morcovii si 4 ori mai mult calciu decat laptele. In plus, are de 3 ori mai mult potasiu decat bananele, de 3 ori mai multa vitamina E decat migdalele si de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
De asemenea, in substantele pe care le secreta planta au fost identificati aproape 100 de nutrienti, si 46 de antioxidanti dar si componente anti-inflamatorii. Moringa se cultiva pe suprafete mari in India, Thailanda, Filipine, Taiwan, America Centrala, Caraibe, Africa sau Hawaii.
Specialistii de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura din Buzau au reusit sa aduca planta si in Romania. Ei afirma ca poate fi cultivata ca planta anuala in camp sau planta perena in spatii protejate.
Specialistii spun si ca Moringa poate in inlocui carnea in alimentatie pentru ca este foarte bogata in aminoacizi.
Frunzele de Moringa pot fi preparate in tigaie cu ulei de masline si putin usturoi iar gustul este apropial de cel al spanacului. Si florile arborelui se mananca si au un gust asemantor cu cel al ciupercilor. Radacinile pot fi utilizate sub forma de pudra, in loc de condimente sau la prepararea ceaiurilor.
Si, pentru ca vorbim de o planta „minune”, semintele de Moringa, strivite, pot purifica apele murdare. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza apei nesigure si a conditiilor precare de igiena.
Medicii din Africa vestică folosesc Moringa pentru a vindeca diabetul, iar cei din India pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Mai este utilizată în combaterea arteritei, atacurilor cerebrale, astmului, anxietății, tusei, migrenelor, bolilor intestinale, dezechilibrului hormonal, durerilor menstruale, meteodependenței, detoxifierea ficatului, boli renale, tulburări ale prostatei, amigdalită, tuberculoză, mahmureală, alergii, ulcer stomacal, afecțiuni respiratorii, grețuri, infecții ale pielii, cataractă, roșu în gât, fevră, infecții oculare și ale urechii etc.
Beneficiile Moringa oleifera:
Antioxidanţii:
Radicalii liberi sunt acei atomi care există în organismul uman şi care atacă în mod constant celelalte celule sănătoase din organism pentru a obţine electroni liberi. Acest proces duce la slăbirea si îmbătrânirea organismului. Antioxidanţii produc atomii liberi de care are nevoie organismul uman şi atenuează efectul radicalilor liberi.
Moringa continee aproximativ 46 antioxidanţi şi este una dintre cele mai puternice surse naturale de anti-oxidanţi.
Vitamina C şi E funcţionează ca anti-oxidanti, importanţi în prevenirea efectelor oxidative aduse structurii şi funcţiilor celulare şi subcelulare în timpul antrenamentului, optimizând teoretic performanţa pentru competiţii.
Sportivii sunt consideraţi a fi performeri, care se străduiesc mereu să rămână în formă şi să-si învingă concurenţii. Antrenamentele constante reprezintă singurul secret cunoscut al succesului lor. Dar secretul necunoscut din spatele succesului lor, este alimentaţia corectă. Moringa, cunoscută drept planta cea mai nutritivă descoperită vreodată de omenire, furnizezeaza organismului toate vitaminele esenţiale, minerale şi proteine şi îi ajută în diferite moduri:
Creşte forţa musculară:
Organismul uman are capacitatea de a deosebi suplimente nutritive naturale de cele sintetice. Capsulele cu Moringa, oferă organismului vitaminele A, C, E, calciu, fier şi multe alte substanţe nutritive, 100% naturale. Aceste substanţe nutritive sunt uşor asimilabile şi ajută la stimularea de energie instantaneu.
În cazul suplimentelor sintetice, conţinutul nu este absorbit în întregime de către organism şi in plus au multe efecte secundare.
Îmbunătăţeşte rezistenţa:
Moringa, cu conţinutul ei ridicat de vitamina A şi C, combinate cu un conţinut extraordinar de fier, ajută la îmbunătăţirea conţinutului de hemoglobină din sânge. Acest lucru ajută la rândul său sângele să livreze mai mult oxigen muşchilor în timpul exerciţiilor fizice. Conţinutul crescut de oxigen transportat de sânge, de asemenea, contribuie la creşterea ratei metabolice şi ajută la arderea grăsimilor nedorite depozitate în organism.
Depresia:
Cercetătorii insistă în mod constant că una dintre cauzele majore de depresie este lipsa nutrienţilor corespunzători în dietă. Dezechilibrul nutrienţilor se crede că declanşează dezechilibre hormonale care ar duce la depresie. Un studiu arată că depresia a devenit o afectiune comună în rândul femeilor americane, iar femeile cu vârsta între 30 şi 40 de ani sunt foarte predispuse la depresie şi tulburări de somn. De cele mai multe ori depresia poate fi vindecată prin aprovizionarea corespunzătoare cu substanţe nutritive. Întâmplător, Moringa este plin cu vitamina A, B, C, E, calciu, potasiu, flavonoide şi numeroase minerale, care atunci când, e consumata în mod regulat, nu doar ajută oamenii să depăşească depresia, dar de asemenea, îi pune pe fagasul lor spre un stil de viaţă sănătos.
Mama care alăptează:
Mamele care alăptează necesită, în general, mai mulţi nutrienţi decât o persoană normală iar frunzele de Moringa furnizeaza cea mai mare parte de vitamine, minerale, proteine, carotenoizi şi hidraţi de carbon, toate laolaltă. Moringa Oleifera cu de 4 ori mai mult calciu decât laptele şi conţinut ridicat de vitamina A, nu numai că ajută la creşterea cantităţii de lapte secretat de mamele care alăptează, ci îmbunătăţeşte şi calitatea laptelui generat. Mamele care consumă regulat produse naturale ce conţin Moringa Oleifera vor avea un profil nutriţional mai bun şi laptele secretat de acestea va fi plin de nutrienti.
Moringa fiind galactagoga stimulează şi stabilizează fluxul de lapte al mamei. Moringa este una dintre cele mai studiate plante din lume. Ca şi galactogoga, mai multe studii confirmă eficacitatea sa. Cu toate acestea, de obicei se promoveaza să fie utilizată după naştere pentru a induce lactaţia. Efectele frunzei de Moringa asupra sporirii lactaţiei sunt evidenţiate printr-o creştere a nivelului prolactinei serice materne. Prolactina este hormonul cel mai important în iniţierea lactaţiei.
Conţinutul de fier extraordinar de mare din Moringa, combinat cu conţinutul său ridicat de Betacaroten, ajută la îmbunătăţirea conţinutului de hemoglobină din sânge. Creşterea hemoglobinei, de asemenea, serveşte pentru a îmbunătăţi capacitatea de absorbţie de oxigen din sânge şi în îmbunătăţirea generală a activităţilor metabolice ale organismului. Creşterea conţinutului de hemoglobină, de asemenea, serveşte îmbunătăţirii sistemului imunitar al organismului, care este vital si alăptării în acelaşi timp.
Menopauza:
Menopauza este o etapă crucială în viaţa fiecărei femei. Deşi este o etapă dureroasă, ele pot depăşi simptomele menopauzei cu ajutorul de substanţe nutritive corespunzătoare. Un supliment nutritiv bine echilibrat este esenţial în timpul menopauzei, deoarece permite corpului să se adapteze automat la schimbările hormonale, menţinerea naturală de estrogen din glandele suprarenale şi depozitele de grăsime. În timpul menopauzei organismul are nevoie de fier şi calciu suplimentar pentru a compensa pierderea de sânge. Datorită fluxului de sânge neregulat şi modificărilor hormonale, femeile se simt obosite şi stresate. Moringa sub forma de capsule, cu de 4 ori mai mult calciu decât laptele şi de 4 ori mai multă vitamina A decât cea din morcovi, ajută la atenuarea simptomelor menopauzei.
Conţinutul ridicat de vitamina C din Moringa este cunoscut pentru efectul său asupra sistemului imunitar şi întăreşte vasele sanguine. Bio-flavonoidele, cum ar fi Quercetina, sunt prezente în pudra de frunze de Moringa, şi acestea au un rol important în reducerea bufeurilor. Conţinutul ridicat de vitamina E, prezentă în Moringa, este, de asemenea, util pentru uscăciunea mucoasei vaginale şi un studiu a arătat că doar 400 unităţi de vitamina E luate pe zi,pe o perioada între 1 şi 4 luni au ajutat femeile.
Osteoporoza si Întărirea oaselor:
Menopauza lasă femeile cu oasele slăbite şi le face extrem de sensibile şi vulnerabile la osteoporoză. În general, pentru persoanele de peste 50 de ani, dacă nu este suficient calciu disponibil în dieta lor, corpul absoarbe calciul din oase şi, astfel, oasele devin slabe şi acest lucru duce la osteoporoză. Moringa cu conţinutul său ridicat de calciu vine ca o soluţie pentru această problemă. Având în vedere că în prezent calciul din Moringa este obţinut dintr-o sursă naturală 100%, acesta este uşor absorbit de organism.
Prezenţa unui conţinut ridicat de magneziu în Moringa este importantă pentru oase, în etapa de post-menopauza. Magneziul cunoscut si pentru efectul de „tranchilizant”, va ajuta in simptome cum ar fi anxietate, iritabilitate sau alte schimbări de dispoziţie.