Măslinele sunt un medicament unic! Încetinesc îmbătrânirea, întăresc dantura, oasele, ajută la regenerarea țesuturilor distruse, facilitează pierderea în greutate! Reţetă extraordinară a unei călugăriţe!:
Măslinele încetinesc procesul de îmbătrânire
Considerate cele mai nutritive fructe din câte există, măslinele sunt un veritabil medicament. Măslinul se cultivă în zona mediteraneeană (Italia, Grecia, Spania), iar fructele sale sunt bogate în vitamine și acizi grași, Omega 3, Omega 6, Omega 9. Sunt considerate de către specialiști cel mai vechi aliment, consumat încă de pe vremea fenicienilor. Măslinele conțin o gamă variată de vitamine și fitonutrienți, cum ar fi: vitamina A, C, E, D, magneziu, calciu, sodiu, zinc, proteine, carbohidrați, lipide, fibre, acid măslinic, acid oleonalic, tirosol, oleuropeină, hidroxitirosol.
Măslinele nu pot fi consumate direct din copac, ci după ce au fost mai întâi supuse procesării. În funcție de metoda de procesare, acestea capătă textură și culori diferite, de la verzi, maro, negre până la galbene sau roșii. Se cunosc diferite soiuri de măsline, dar cele mai indicate de către nutriționiști sunt cele din soiul kalamata, deoarece conțin un fenol numit hidroxitirosol, care poate contribui benefic la prevenirea daunelor asupra ADN-ului și dezvoltării anormale a celulelor. Consumate zilnic, măslinele întăresc vasele de sânge, ameliorează afecțiunile specifice înaintării în vârstă, precum vederea, încetinirea proceselor de îmbătrânire, degradarea unor țesuturi și funcții ale organismului, întăresc dantura, oasele, ajută la regenerarea țesuturilor distruse, facilitează pierderea în greutate, mențin sănătatea pielii și a părului, asigură aportul zilnic în organism de micronutrienți, previn îngrășarea, apariția bolilor cronice, au efect anticancerigen, antidiabetic.
Din măsline se produce uleiul de măsline, care are un conținut ridicat de grăsimi monosaturate și antioxidanți care oferă protecție împotriva bolilor de inimă. Uleiul de măsline ridică nivelul colesterolului bun (HDL) și ajută la controlul colesterolului rău (LDL).
Pastă de măsline
Ingrediente: 1 cană de măsline fără sâmburi, 1 avocado copt bine, 1-2 căței de usturoi, 2 legături de ceapă tocată, zeama de la o lămâie, sare după gust, cimbru, 2-3 linguri de ulei de măsline.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele în blender și se mixează până se face o pastă omogenă. Se servește ca aperitiv, pe felii de pâine sau pe bărcuțe de ardei.
Mâncare de țelină cu măsline
Ingrediente: o țelină mare curățată și spălată, 250 g măsline, 250 ml suc de roșii, 5 căței de usturoi, 2 linguri de ulei, sare după gust, piper proaspăt măcinat, pătrunjel tocat, 200 ml apă.
Mod de preparare: se taie țelina cuburi mai mari, se toarnă uleiul în cratiță, se pune țelina și se lasă un pic până se rumenește, apoi se adaugă măslinele, sucul de roșii, apa și se pun la fiert aproximativ 10-15 minute. Se adaugă usturoiul, se condimentează cu sare și piper măcinat, se mai lasă la fiert încă 5-10 minute, iar la final se pune verdeață tocată.
Monahia Ecaterina Vicleanu
Sursa: ZiarulLumina
***
Există cinci metode de procesare a măslinelor: tratarea cu sare, atunci când sunt păstrate timp de 4 – 6 săptămâni în sare; tratarea cu saramură, atunci când măslinele sunt înmuiate într-o solutie de apă sărată aproximativ cinci săptămâni; tratarea cu apă, atunci când se pun la murat în apă timp de 4 săptămâni; tratarea cu soluţie alcalină, atunci când măslinele sunt lăsate la macerat câteva săptămâni şi apoi spălate; tratatea cu ulei, atunci când sunt lăsate la macerat în sare şi ulei. În funcţie de metoda de procesare, măslinele capătă textură şi culori diferite, de la verzi, maro, negre până la galbene sau roşii. Măslinele verzi sunt culese atunci când sunt încă necoapte şi au un gust mai amar decât cele negre, deoarece stau mai mult timp în saramură. În schimb, măslinele negre sunt mai moi, au un gust mai dulce şi un conţinut mai mare de grăsimi, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp. Cele mai sănătoase măsline sunt cele prelucrate natural. De-a lungul anilor, însă, piaţa a fost invadată de măslinele prelucrate cu aditivi şi coloranţi care fac le transformă dintr-o sursă de vitamine şi minerale în conserve fără nicio valoare nutritivă. Cele mai periculoase măsline, spun nutriţioniştii, sunt cele umplute, care conţin şi cei mai mulţi aditivi alimentari pentru potenţarea gustului.
Sursa: adev.ro