Căsnicia este o taină binecuvântată de Dumnezeu, aducătoare de multe împliniri, dar și o cruce prin care se poate câștiga mântuirea.
Are valoare veșnică, este dumnezeiască și trebuie păzită cu multă sfințenie, prin rugăciune, post, spovedanie și renunțarea la orgolii.
Părintele Pavel Gumerov spune că în primii ani de la căsătorie, soții trebuie să se depindă unul cu altul, să învețe răbdarea, smerenia, dragostea adevărată și conlucrarea.
Fiecare vine în căsnicie cu caracterul lui, cu trecutul și obiceiurile lui, cu idealurile și experiența sa. De aceea este vital ca cei doi să devină „unul” în toate.
„Să se ajusteze unul la celălalt”, pentru ca relația lor să se transforme într-un duhovnicească, pe care nimic nu o va putea destrăma. Să se accepte unul pe altul, să renunțe la vicii, la egoism și la dorințele de dominare.
Pe această temelie se poate clădi o familie puternică, ce va dăinui în ciuda tuturor atacurilor societății în care trăim.
Este nevoie de prudență, de delicatețe, de înțelepciune, de calm.
„Nu toți străbat cu succes perioada de adaptare, și de aceea în primii trei ani de căsătorie au loc cele mai multe divorțuri”.
Egoismul este de cele mai multe ori pricina pentru care tinerii căsătoriți decid să se despartă. Nu sunt pregătiți pentru viața de familie.
„Căsătoria nu este doar o petrecere plăcută a timpului împreună, ci în primul rând o purtare reciprocă a poverilor”.
Când apar conflicte, neînțelegeri, certuri în familie, soții trebuie să se cerceteze pe ei înșiși pentru a vedea ce trebuie să îndrepte pentru a restaura relația și a salva căsnicia.
Fiecare trebuie să se întrebe:
„Care sunt trăsăturile de caracter și obiceiurile care îmi creează dificultăți în viața de familie, pe care trebuie să mi le corectez?”
_________________________________
Sursă: Pr. Pavel Gumerov, Conflictele familiale: prevenire și rezolvare, Editura Sophia, București, 2013, pp. 150-151