Duminica aceasta, pe 25 martie este prăznuită Buna Vestire, fiind considerată cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. Tot în această zi, creștin-ortodocșii au dezlegare la pește, motiv pentru care această rețetă de piftie de pește ca la mănăstire trebuie încercată.
Ingredientele:
1 kg de pește (de preferat șalău sau crap);
2-3 carcovi;
1-2 bucăți țelină;
1-2 bucăți păstârnac;
7-8 căței usturoi;
Piper;
Sare;
2 plicuri de gelatină;
Mod de preparare:
Peștele se curăță și se spală bine. La capăt nu uită să îndepărtezi branhiile!
Se pune peștele la fiert, în aproximativ 3 kg de apă, împreună cu legumele (mai păstrăm 6 căței de usturoi).
Scoatem peștele, îl dezosăm, împărțim în boluri mici și îl presarăm cu puțin piper măcinat.
Zeama se strecoară și se adaugă în ea și se adaugă piper și gelatină (dizolvă, în prealabil, în 50 gr apă caldă).
Ornăm cu felii de carne de fiert, frunze de paradjel etc.
Se umple bolurile cu zeama de la fiertură și se lasă la rece.
Cei șase căței de usturoi se taie mici și se adaugă în boluri, după ce zeama nu mai este fierbinte, ci doar călduță.
Cateva secrete:
Zeama se strecoară bine (prin strecurătoare și tifon), înainte de ao turna în boluri, peste pește.
Daca nu aveti sau nu vreti sa folositi gelatina, ar trebui sa mai adaugati la fiert 1-2 cap de peste.
Se pot despica legumele separate și peștele separat. Sau se fierb legumele, se strecoară supa, se lasă să se răcească și apoi se adaugă peștele, după care se mai fierbe o oră la foc mic.
Pentru efecte decorative deosebite, se pot pune primul rondelele de carcovă, verdeața și abia apoi peștele și supa strecurată.
După ce piftia sa întărit, pentru a se răsturna perfect pe o farfurie, bolul trebuie învelit 1-2 minute într-un toalet de bucătărie, îmbibat cu apă fierbinte. Când întoarceți bolul, piftia se va desprinde mai ușor, fără să se rupă.