Buna Vestire este o zi din postul Paştelui plină de mângâiere și speranță, când avem dezlegare la peşte.
Am ales pentru dumneavoastră câteva rețete delicioase pe bază de pește, care sperăm să vă încânte. Spor la gătit și poftă bună!
PLACHIE DOBROGEANĂ
Ingrediente:
● 1,4 kilograme Crap fără cap
● 3 cepe
● 100 de mililitri de ulei
● 100 de mililitri pastă de tomate
● 2 grame de boia de ardei
● 100 de mililitri de vin alb
● 3 grame de usturoi
● 2 grame de piper macinat
● 4 foi de dafin
● 500 de grame de roşii proaspete
● 50 de grame de pătrunjel verde
● sare
Mod de preparare:
Crapul se curăţă, se spală şi se porţionează în 10 bucăţi şi se prăjeşte. Ceapa se curăţă, se spală, se taie solzi. Usturoiul se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Roşiile se spală, se opăresc, se decojesc şi se taie cuburi. Patrunjelul verde se curăţă, se spală şi se taie mărunt, pasta de tomate se diluează în 100 mililitri de apă.
Ceapa se căleşte în apă. Se adaugă roşiile cuburi. După ce s-au înăbuşit se adaugă pasta de tomate, boia, piper, foi de dafin, usturoi, apă fiartă 1 litru şi sare. Se fierbe sosul 10-15 minute şi se adaugă bucăţile de peşte care se vor acoperi cu legumele fierte şi se introduce tava în cuptor 20 de minute, la temperatură moderată.
Spre sfârşitul fierberii se adaugă vin şi se sărează după gust.
Sursă: Culinar.ro
PEŞTE LA CUPTOR
Ingrediente:
● 4 bucăţi de peşte
● 4 linguri de ulei
● 1 ceapă mărişoară
● 2 căţei de usturoi
● 1 ardei roşu
● 1-2 morcovi
● ţelină cât 1 ou mic
● 400 de mililitri de roşii în bulion (roşiile şi sucul)
● 200 de mlilitri de vin alb
● 3-4 linguri de făină
● 10 boabe de piper
● 2 foi de dafin
● cimbru
● sare, piper macinat
● verdeaţă tocată pentru presărat (pătrunjel şi cimbru, după preferinţe)
Mod de preparare:
Bucăţile de peşte se sărează şi se piperează, apoi se dau prin făină. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei şi peste se rumeneşte pe ambele părţi. Odată rumenit, peştele se scoate din tigaie şi se păstrează deoparte.
În aceeaşi tigaie, fără a o spăla, se adaugă restul de ulei, apoi ceapa tocată, ţelina tocată mărunt, usturoiul zdrobit şi ardeiul tăiat făşiuţe. Se călesc până încep să se înmoaie, amestcenâd constant. Apoi, se adaugă şi morcovii curăţaţi şi tăiaţi rondele. Se adaugă 2-3 linguri de vin şi se înăbuşă legumele timp de 5-6 minute.
Se ia de pe foc tigaia cu legume şi se sărează şi se piperează după gust. Într-o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor şi de dimensiuni adecvate cantităţii de peşte ce urmează să se pregătească, se aşează toate legumele. Deasupra se aşează bucăţile de peşte, se toarnă sucul de roşii, iar roşiile se toacă mărunt şi se distribuie deasupra peştelui. Se toarnă restul de vin în tavă.
Se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin rupte în bucăţi şi câteva rămurele de cimbru. Tava se acoperă foarte bine (cu capacul sau cu foile de aluminiu) şi se dă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de 45 de minute. După trecerea acestui timp, se îndepărtează capacul şi se mai lasă în cuptor până când se rumeneşte preparatul deasupra.
Se serveşte peştele cald, prepsărat cu verdeaţă tocată, alături de o porţie de legume din tavă, cu mămăligă sau cartofi natur. Opţional, se poate stropi cu mujdei de usturoi.
Sursă: Reţetă ca la mama
PEŞTE MARINAT
Ingrediente:
● 500 de grame de peşte (macrou,cod)
● 1/2 legătură pătrunjel
● 3-4 căţei de usturoi
● zeama de la o lămâie
● 2-3 linguri ulei de măsline
● 50 de mililitri de vin alb
● sare
● piper
Mod de preparare:
Dacă aveţi file de peşte puneţi-l la fiert în apă cu sare şi vin până este gătit complet. Dacă aveţi peşte cu oase puneţi-l la fiert în apă cu sare, fierbeţi-l până se albeşte carnea un pic, scoateţi-l pe un tocător, curăţaţi oasele, adaugaţi vinul şi puneţi-l înapoi până este fiert bine.
Între timp puneţi într-un vas pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul tăiat feliuţe, sare, piper, zeamă de lămâie şi amestecaţi-le.
Adăugaţi bucăţi de peşte fiert şi omogenizaţi. Turnaţi din apa în care a fiert peştele, peste compoziţia obţinută cât să acopere şi lăsaţi aşa minim 20 de minute.
Sursă: Bucătăraşul.ro
CIORBĂ DIN CAP DE PEȘTE
cap de peste 2 kg;
ulei 50 ml;
bulion 25 g;
morcovi 100 g;
albitura 100 g;
ceapa 200 g;
rosii 500 g;
leustean, patrunjel cate o legatura;
bors 750 ml;
sare dupa gust
Mod de preparare:
Legumele se curata, se spala si se taie in bucati subtiri care se pun la fiert impreuna cu ceapa tocata marunt.
Uleiul se incinge, se pune bulion, se lasa putin pe foc, apoi se toarna in ciorba. Capul de peste se curata, se spala cu apa rece, si se pune in ciorba, lasandu-l sa fiarba timp de 15 minute.
Cand ciorba este aproape gata, se adauga rosiile taiate felii si sare dupa gust.
MUSACA DE CARTOFI CU PEȘTE
peste cu cap (stavrid) 2,5 kg;
cartofi 2 kg;
ceapa 300 g;
morcovi 250 g;
telina radacina 250 g;
rosii proaspete 600 g sau conservate 300 g;
pasta de tomate 200 g;
usturoi 50 g;
marar verde 2 legaturi;
pesmet 1 lingura cu virf;
faina o lingura cu virf;
unt 100 g;
ulei 100 ml;
4 oua;
vin alb 100 ml;
cimbru 2 fire ;
zahar, piper, sare dupa gust.
Mod de preparare:
Pestele se decongeleaza, se taie capul, se scot intestinele, se portioneaza, se curata de oase si se spala. Oasele se pun la fiert pentru a se obtine o supa.
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in felii. Ceapa, morcovii, telina radacina si usturoiul se spala si se taie in felii subtiri. Mararul verde se curata, se spala, se taie marunt, iar rosiile proaspete se taie in bucati mai mari.
Pasta de tomate se dilueaza cu 300 ml supa de oase. Ceapa (100 g), morcovii (150 g), telina radacina (150 g) si pestele se inabusa aproximativ 15 minute in 100 ml ulei si 150 ml supa de oase de peste. Se scurg, se lasa sa se raceasca, se amesteca si se toaca cu masina cu sita fina.
In aceasta compozitie se pun doua oua crude, piper, unt (50 g), pasta de tomate (100 g), sare si se amesteca pana se omogenizeaza bine. intr-o tava unsa cu ulei se asaza feliile de cartofi, se tin in cuptor cea. 10 minute, apoi se adauga 200 ml supa de oase de peste.
Dupa 15 minute, feliile de cartofi se scot pe o farfurie. Pesmetul se presara pe toata suprafata unei tavi, se asaza alternativ un rind de cartofi, un rand din compozitia din peste, apoi tava se tine la cuptor 10 minute.
Se prepara un bechamel din doua oua bine batute, faina (50 g) dizolvata in 100 ml supa rece din oase de peste, sare si marar verde. Se amesteca bine pana se omogenizeaza si se toarna peste compozitia din tava. Pe toata suprafata se asaza felii de rosii, apoi tava se pune in cuptor pentru gratinare timp de 25 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca acoperita cu un servet umed. Sosul tomat se prepara din restul de morcovi, telina radacina si ceapa, care se inabusa in uleiul ramas si 500 ml supa clin oase de peste. Se lasa sa fiarba 30 de minute. Se adauga faina ramasa si dizolvata in supa de oase de peste, pasta de tomate, rosiile, vinul, zaharul, usturoiul, cimbrul si 50 g unt si se fierb impreuna.
Cand legumele au fiert, se racesc si se strecoara, iar sosul se toarna peste musacaua portionata sau se consuma separat.
CLĂTITE CU PASTĂ DE PEȘTE
peste (stavrid) fara cap 1 kg;
morcovi 50 g;
patrunjel radacina sau pastirnac 50 g;
telina 25 g;
ceapa 50 g;
unt 60 g ;
ulei 100 ml;
oua 4 buc.;
faina 200 g ;
lapte 200 ml;
2 foi de dafin;
1 lamaie;
supa de peste 300 ml;
piper macinat si sare dupa gust.
Mod de preparare:
Pestele se decongeleaza, se curata de solzi, se indeparteaza capul si intestinele, se spala si se fileteaza. Oasele se pun la fiert pentru supa.
Morcovii, telina, patrunjelul radacina sau pastirnacul radacina si ceapa se taie in felii, apoi se inabusa pe jumatate in 20 g unt si 100 ml supa de oase de peste.
Se adauga pestele, foile de dafin si se fierb inabusit 15 minute, dupa care se pune zeama de lamaie. Se scot foile de dafin si se lasa sa se raceasca.
Pestele se scurge de zeama si se toaca cu masina cu sita fina. Pasta se amesteca cu unt.
Se condimenteaza cu sare si piper si se tine la rece.
Se fac foi de clatita din oua, faina si lapte si se ruleaza cu pasta de peste.
Clatitele se consuma reci.
Sursa: retetedepeste.ro.