1. Reţetă prăjitură de post cu gem şi nucă
Ingrediente prăjitură de post cu gem şi nucă
350 g făină,
100 g zahăr,
1 linguriţă sare,
10 g praf de copt,
200 g margarină,
1 borcan gem de prune,
100 g nucă măcinată.
prajitura de post
Mod de preparare prăjitură de post cu gem şi nucă
Într-un castron cernem făina cu praful de copt.
Adăugăm sarea, zahărul şi amestecăm până la omogenizare.
Margarina se taie cubuleţe mici şi se adaugă peste făină, frământăm până obţinem un aluat sfărâmicios.
Două treimi din aluat se pune într-o tavă unsă cu margarină şi se tasează bine.
Se unge aluatul cu gem şi se presară nuca măcinată.
Se presara restul de aluat deasupra şi se dă la cuptor (preîncălzit la 180 grade C) pentru 30-40 minute.
Servim după ce se răceşte.
2. Reţetă prăjitură diplomat de post
Ingrediente prăjitură diplomat de post
blat:
o cana (200 ml) de apa,
1/2 cana de ulei,
2 cani de faina,
1/2 cana de zahar,
6 linguri pline de miere,
o lingurita de cacao pentru culoare,
un pliculet mic de praf de copt.
Toppingul este facut dintr-un strat gros frisca batuta si amestecata cu bucatele de kiwi, ananas si mandarina. Frisca a fost o cutie de crema Meggle de 0,5 l.
Glazura: 100 ml apa, 100 ml suc de ananas, 2 plicuri de gelatina (in final am avut 2 tavi de prajitura, pentru o singura tava injumatatiti cantitatile de la glazura).
Mod de preparare prăjitură diplomat de post
Blatul: se amesteca toate ingredientele pana se obtine o compozitie omogena si fluida. Se pune in tava tapetata cu hartie de copt aprox. 30 de minute la cuptorul preincalzit, la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti cand este gata.
Dupa ce se raceste se scoate hartia de copt si blatul se pune inapoi in tava.
In timp ce se coace aluatul, se bate frisca si la urma se amesteca usor cu bucatelele de fructe bine scurse. Pentru un gust acrisor se poate ingloba in frisca zeama de la o jumatate de lamaie.
Crema de frisca si fructe se aseaza peste blat in strat gros si se niveleaza cu o spatula sau un cutit lat.
Pentru ca mie mi-a crescut foarte mult aluatul in cuptor, am taiat blatul in doua pe orizontala si am facut doua tavi cu diplomat 🙂
Glazura am facut-o cu apa amestecata cu suc de ananas de la conserva si gelatina muiata in lichidul rece apoi dizolvata la bain marie, exact dupa indicatiile de pe plic. Dupa ce s-a dizolvat gelatina am adaugat 2 lingurite de zahar in ea, apoi cand era inca lichida, am acoperit cu glazura toata suprafata prajiturii. Am dat cateva ore la rece inainte de a servi.
3. Reţetă prăjitură de post cu mere şi glazură
Ingrediente prăjitură de post cu mere şi glazură
1 cana mere rase
1 cana faina
1 cana zahar
1 cana ulei
1 plic praf de copt
scortisoara
nuci, stafide ( dupa dorinta fiecaruia)
zahar vanilat
Glazura:
6 lg cacao
6 lg zahar
6 lg apa
100 gr. margarina
Mod de preparare prăjitură de post cu mere şi glazură
Intr-un bol se pun merele rase, zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si se amesteca bine.
Adaugam faina impreuna cu praful de copt si uleiul in compozitie pana se omogenizeaza
Se da la cuptorul preincalzit timp de 20-25 min, pana se rumeneste si se desprinde usor de pe marginile tavii
Glazura
Se pune un ibric pe foc impreuna cu margarina si apa,cand s-a topit adaugam zaharul si cacaoa amestecand continuu
Cand prajitura s-a racit adugam glazura.
4. Reţetă prăjitură de post cu biscuiţi şi gem
Ingrediente prăjitură de post cu biscuiţi şi gem
60 biscuiti simpli
2 kg mere
500 g zahar
4 plicuri budinca de vanilie
1,2 l apa
150 g stafide
esenta de vanilie
scortisoara
100 ml rom (eu am folosit lichior de migdale)
Mod de preparare prăjitură de post cu biscuiţi şi gem
Merele se curata de coaja si se taie in cubulete mici. Se adauga peste apa si zaharul care in prealabil le-am pus la fiert. Se fierb impreuna pana ce merele se inmoaie bine dar sa nu se zdrobeasca de tot.
Separat dizolvam cele 4 plicuri de budinca in 200ml apa (din cele 1, 2 l) si cand merele sunt gata adaugam praful de budinca dizolvat si lasam sa mai fiarba cateva minute amestecand continuu. Cand este gata adaugam stafidele care au fost puse la inmuiat in lichior, punem si un strop de sare, esenta de vanilie si scortisoara.
Se aseaza biscuitii intr-o forma detasabila (eu am folosit o forma care se modifica in functie de cat de mare doresti sa fie prajitura) ii ungem cu lichiorul ramas dupa ce am scos stafidele dupa care asezam un strat de crema cat este inca fierbinte. Asa procedam in continuare. In final trebuie sa avem 3 straturi de biscuiti si 3 de crema, ultimul fiind de crema.
Se lasa sa se raceasca dupa care o tinem la frigider cateva ore, timp in care biscuitii se vor inmuia atat cat sa se poata taia prajitura.
5. Reţetă prăjitură de post cu banane şi nuci
Ingrediente prăjitură de post cu banane şi nuci
1 cana de zahar brun,
2 cani de apa,
2 cani de faina,
1 lingurita scortisoara
6 linguri margarina
3-4 linguri de gem,
1/2 de cana de nuci pisate,
1 praf de copt
lingurita de bicarbonat stins,
3-4 linguri de cacao,
o sticluta de rom,
sare.
Topingul:
1 cana zahar brun
100 g margarina
3 linguri de sirop
1 / 4 pahar miez de nuci prajite,tocate
4 banane copte, taiate in felii groase
Mod de preparare prăjitură de post cu banane şi nuci
Mai intai se face topingul, deorece aceasta prajitura se face invers ca de obicei si prima data se aseaza topingul apoi blatul.
Se pune margarina intr-o cratita pe foc mic, se adauga zaharul si se amesteca bine.
Se toarna amestecul inr-o tava de tort rotunda. Se imprastie peste amestec, nucile, apoi bananele , apasand usor si sa acopere toata suprafata tavii(ca si in fotografie).
Blat
Se amesteca faina, praful de copt, scortisoara si sarea. Se bate margarina cu zaharul pana devin cremoase. Se adauga si vanilia,apoi apa, alternativ, si se amesteca bine dupa fiecare adaugare. Se toarna peste banane.
Se coace aproximativ 1 ora. Se foloseste o spatula destul de mare pentru a lua prajitura de pe tava, se lasa sa se raceasca apoi se intoarce invers si se taie bucati.
6. Reţetă prăjitură de post cu nucă de cocos
Ingrediente prăjitură de post cu nucă de cocos
BLAT (tava de 28 cm/39,5 cm)
350 gr zahar
8 linguri miere
250 ml apa
175 ml ulei
2 lingurite amoniac stins in otet
700 gr faina
1 fiola esenta de vanilie
un praf de sare
GLAZURA
300 gr zahar
300 gr apa
5-6 linguri cacao
250 gr margarina Unirea
1 fiola esenta de rom
300 gr nuca de cocos
prajitura de post
Mod de preparare prăjitură de post cu nucă de cocos
BLAT
Intr-un vas se amesteca bine toate ingredientele pentru blat. Se obtine un aluat moale precum o smantana mai groasa. Se toarna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, dupa care se introduce in cuptor la foc mediu pentru cca 35 de minute. Cand este gata se lasa sa se raceasca in tava.
GLAZURA
Se pun pe foc intr-o craticioara apa, zaharul, cacaua si margarina. Se lasa sa fiarba pana devine un sirop mai gros precum glazura. Se lasa putin sa se raceasca apoi se adauga esenta de rom.
Blatul se taie cubulete potrivite si se trece fiecare bucata prin glazura de cacao apoi se tavalesc prin nuca de cocos.
7. Reţetă prăjitură de post cu dovleac
Ingrediente prăjitură de post cu dovleac
un kg dovleac
o cana ulei
o cana apa
1/2 cana zahar
faina cat cuprinde (aprox. 700 g)
un plic praf de copt
o lingurita coaja de lamaie
o lingura scortisoara
prajitura de post
Mod de preparare prăjitură de post cu dovleac
Curatam de coaja dovleacul, il taiem bucati si il dam pe razatoare. O varianta mai usoara, dar mai putin rapida, este sa coacem dovleacul si apoi sa-l pasam. Punem la calit dovleacul ras impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar. Calim dovleacul la foc mediu circa 10-15 minute, pana cand se evapora toata apa si se formeaza un fel de pasta omogena.
Luam compozitia de dovleac de pe foc si o amestecam cu sortisoara si coaja de lamaie. Daca ni se pare ca dovleacul este prea apos, atunci putem adauga in compozitie o lingura de gris care va absorbi excesul de apa.
Pentru aluatul prajiturii cu dovleac amestecam apa, uleiul, cealalta jumatate din cantitatea de zahar si un praf de sare. Amestecam bine pana cand se topeste zaharul, apoi incepem sa adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt.
Adaugam faina in aluatul prajiturii cu dovleac pana cand obtinem un aluat elastic si nelipicios. Impartim aluatul obtinut in doua parti egale si il lasam putin sa se odihneasca. Apoi luam una dintre cele doua bucati si o intindem cu sucitorul pana cand obtinem o foaie de marimea tavii in care urmeaza sa coacem prajitura cu dovleac.
Punem cu atentie foaia prajiturii in tava si peste ea intindem uniform compozitia de dovleac. Intindem cu sucitorul si a doua foaie de aluat, apoi o punem peste compozitia de dovleac.
Intepam din loc in loc prajitura cu o furculita si apoi o bagam in cuptorul incins. Coacem prajitura cu dovleac la foc mediu aproximativ trei sferturi de ora. La sfarsit pudram prajitura cu dovleac cu zahar pudra si scortisoara.
8. Reţetă prăjitură de post cu morcov
Ingrediente prăjitură de post cu morcov
o cană zahăr,
o cană ulei,
o cană morcov dat pe răzătoarea mică,
3 căni făină,
o lingură praf de copt,
scorţişoară,
zahăr vanilat.
prajitura de post
Mod de preparare prăjitură de post cu morcov
Se amestecă uleiul şi zahărul bine. Se adaugă morcovul dat pe răzătoare şi făina amestecată cu praful de copt, scorţişoara, zahăr vanilat.
Se coace în tava unsă şi tapetată cu făină până se rumeneşte uşor.
Se pudrează cu zahăr vanilat sau zahăr pudră şi se taie rece cubuleţe.
9. Reţetă prăjitură de post cu bulion
Ingrediente prăjitură de post cu bulion
Foi:
11 linguri zahar,
11 linguri ulei,
11 linguri suc de rosii,
1 lingurita bicarbonat stins cu lamaie,
faina cat cuprinde.
Crema:
1 pachet margarina Rama,
1 cana zahar pudra,
4 linguri gris,
apa,
vanilie,
zeama de lamaie
prajitura de post
Mod de preparare prăjitură de post cu bulion
Pentru foi se amesteca bine ingredientele si se framanta un aluat, care se imparte in 4 (mie mi-au iesit 3 foi, mai maricele); se intind foi care se coc pe dosul tavii, nu foarte mult (la cuptorul meu au mers cam 12 minute, daca le lasam mai mult se maroneau prea tare).
Pentru crema se freaca margarina cu zaharul; se adauga treptat fiertura de gris, facuta din cele 4 linguri de gris si apa, se amesteca; se aromatizeaza cu vanilie si zeama de lamaie.
Se ung foile cu crema (cum mi-au iesit doar trei foi le-am uns doar cu crema de gris, am renuntat la gem); se poate glazura, daca se doreste.
10. Reţetă prăjitură de post cu griş şi mere
Ingrediente prăjitură de post cu griş şi mere
1,5 kg de mere
250 g margarina
1 cana de gris
1 cana de faina
1 cana de zahar
1 plic de praf de copt
o esenta de rom
alune macinate
scortisoara
Mod de preparare prăjitură de post cu griş şi mere
Radem merele pe razatoarea mare si presaram scortisoara din belsug. (nu calim merele pe foc)
Facem un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si un plic cu praf de copt.
Impartim cantitatea de mere in 2, amestecul cu gris se imparte tot in 2 iar margarina se imparte in 3.
Cu o treime din margarina ungem tava ( eu am pus la prima tava cubulete, ca in reteta Laurei, dar daca merele nu-si lasa suficient suc risti sa obtii o crusta groasa la fundul tavii, iar prajitura se va taia mai greu ). Turnam in tava jumatate din amestecul de gris cu zahar si faina, apoi imprastiem jumatate din cantitatea de mere cu scortisoara ( cu tot cu sucul lasat din mere ) , apoi restul de amestec cu gris, din nou 1/3 din margarina taiata cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de margarina. Presaram deasupra alune pisate .
Coacem la foc potrivit cca 40-45 de minute. Lasam sa se raceasca si taiem dupa preferinte.
Sursa: stiri.apropotv.ro