Tocănița de la mănăstire cu ardei și vinete coapte! Pentru tine am făcut rost de rețeta originală! Pentru savoarea deosebită, contează vasul în care o gătești:
Măicuţele au un har aparte de a face din nimica toată o adevărată artă culinară. Dacă laşi pe mâna lor câţiva cartofi şi o mână de usturoi sau ceapă, te vei trezi că nu te mai ridici de la masă până nu cureţi de tot farfuria.
Ceaunul de tuci este principalul actor în acest peisaj. Nicio tocană nu iese la fel de bună fără acest obiect ţărănesc, în care bunicii, ţin minte, ne fierbeau lapte prospăt de vacă peste pojghiţa aia delicioasă de mămăligă arsă. Sau când ne bubuiau floricele de porumb uscate în baia de unt. Parcă simt că papilele îmi sunt transpuse în acea vreme. Ce gust, ce miros!
…Dar, revenind la post. Tocana mănăstireasă presupune o bogăţie de legume fierte cu grijă în vasele grijite şi împovărate de negura timpului din chilii. Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.
Pentru o tocăniţă ca la carte, iată ce trebuie să faceţi: se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă. Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun cartofii cubuleţe, ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia.
Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos, iar la final se pune pătrunjel verde tocat mărunt, pentru a da o aromp de prospeţime mâncării.
***
Ardeiul gras – Beneficii pentru sanatate
– ardeii grasi contin o lista impresionanta de nutrienti, care sunt cunoscuti pentru prevenirea si tratarea afectiunilor. Spre deosebire de ardeii chili, au putine calorii si grasimi, 100 g furnizand doar 31 de calorii.
– ardeii dulci contin cantitati mici de capsaicina, un compus alcaloid. Primele studii de laborator pe mamifere experimentale sugereaza ca capsaicina are proprietati anti-bacteriene, anti-cancerigene, proprietati analgezice si anti-diabetice. De asemenea, sa constatat ca reduce trigliceridele si nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.
– ardeii proaspeti, rosii sau verzi sunt o sursa importanta de vitamina C, vitamina deosebit de concentrata in ardeiul rosu, la cele mai inalte niveluri. 100 g ardei rosu contine aproximativ 127.7 mg sau 213% din DZR de vitamina C .
– Vitamina-C este un antioxidant puternic, solubil in apa. Aceasta este necesara pentru sinteza de colagen in organism.
– Colagenul este proteina principala, structurata in organism, necesara pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor. Consumul regulat de alimente bogate in aceasta vitamina ajuta organismul uman sa fie protejat de scorbut, sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi, prin stimularea imunitatii si ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism.
– ardeiul gras contine, de asemenea cantitati semnificative de vitamina A, aproximativ 3131 UI sau 101% din DZR la 100 gr. In plus, acesta contine flavonoizi antioxidanti, cum ar fi alfa si beta caroten, luteina, Zeaxanthina si criptoxantina. Impreuna, aceste substante antioxidante din ardeiul gras ajuta la protejarea organismului de efectele prejudiciabile ale radicalilor liberi generate in timpul stresului si in conditii de boala.
– gasim in ardeiul gras de asemea o multitudine de minerale esentiale, cum ar fi fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul si seleniul. Manganul este utilizat de organism, ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Seleniul este deasemenea un antioxidant micro-mineral, care actioneaza ca un co-factor pentru enzima superoxid dismutaza.
– in plus, ardeiul gras este, de asemenea, bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), riboflavin (vitamina B2), tiamina (vitamina B1).
http://altarulcredintei.md; http://www.ghidnutritie.ro