Descriere. Arbore fructifer cu frunze persistente, lanceolate, de culoare verde deschis pe partea superioară şi albă‑argintie pe partea inferioară, pieloase, lucioase şi cu fructe ovoide, brune‑verzui. Este cultivat mai mult în regiunile mediteraneene pentru lemnul şi mai ales pentru fructele lui bogate în ulei.
Tipuri. Dacă arunci o privire la standul cu măsline dintr‑un magazin, vei vedea un curcubeu de culori, de la verde şi maro la violet şi negru, cu arome la fel de diverse şi gust variind de la dulce la acru. Cu toate acestea, toate măslinele au la început aceeaşi culoare: verde.
Istoric. Potrivit lui Homer, măslinul creştea pe pământul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. De‑a lungul timpului, măslinul şi‑a dăruit frunzele pentru ca din ele să‑şi facă lauri victorioşii din întrecerile sportive, dar şi cei din sângeroasele războaie, iar uleiul din fructul său a uns cele mai nobile capete ale istoriei. Coroanele şi ramurile de măslin, emblemele binecuvântării şi purităţii, erau oferite zeităţilor şi împăraţilor: câteva au fost găsite şi în mormântul lui Tutankhamon. Pomul era considerat sacru, iar potrivit legii Regelui Solon, oricine ar fi încercat să distrugă un măslin era trimis în exil sau ucis pe loc. Astăzi, din pământ îşi trag seva peste 800 de milioane de măslini. Cea mai mare producţie de măsline se găseşte în ţări precum Spania, Italia, Franţa, Grecia sau Tunisia, dar nu rămân în urmă nici state ca Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Australia şi Noua Zeelandă.
Calităţi nutritive. Din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate, toate sortimentele de măsline sunt bogate în proteine, lipide şi carbohidraţi. În plus, conţin o gamă foarte variată de minerale precum calciu, fier, zinc, magneziu, cupru, potasiu şi fosfor. Dintre vitaminele prezente în măslinele pentru consum amintim pe cele din complexul B, provitamina A şi vitaminele E şi K. Măslinele conţin şi antioxidanţi foarte sănătoşi precum luteina şi polifenoli diverşi, fiind pline de acizi graşi plini de grăsimi sănătoase, mononesaturate.
TURTIŢE CU MĂSLINE
Ingrediente:
‑ 500 g făină
‑ 1 ceaşcă şi jumătate ulei de măsline
‑ 3‑4 ceşti apă călduţă
‑ o jumătate de ceaşcă măsline negre fără sâmburi
‑ o jumătate de ceaşcă măsline verzi fără sâmburi
‑ 1 ceapă potrivită
‑ 1 lingură măghiran
‑ sare şi piper după cum vă place
Preparare. Într‑un castron se amestecă măslinele după ce au fost tăiate, măghiranul, sarea (trebuie ţinut cont şi de cât de sărate sunt măslinele) şi piperul. Apoi se adaugă făina, se amestecă şi se toarnă treptat apă până obţinem un aluat cu o consistenţă potrivită. Din acest aluat se modelează turtiţele nu foarte groase (se pot decupa dintr‑o foaie cu gura unei ceşcuţe). Uleiul se încinge într‑o tigaie, apoi se pun turtiţele la prăjit. Se rumenesc pe ambele părţi şi se scot pe o hârtie absorbantă. Se pot servi calde sau reci.
Sursa: Leacuri & Retete Manastiresti