Pentru că ne aflăm în perioada postului, această rețetă este potrivită și pentru cei mai mofturoși dintre noi. Deși nu conțin carne, preparatele de post pot fi mult mai sănătoase și gustoase.
Iată ce îți trebuie ca să faci sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop:
1 varza murata mare
450 g ciuperci champignon
1 morcov maricel – ras prin razatoarea fina
1 felie mica telina rasa
1 ceapa mare tocata fin
130 g orez
300 ml suc de rosii
3 linguri pasta de rosii
1-3 frunze dafin
1 lingurita cimbru uscat
1/2 legatura patrunjel verde tocat marunt
sare
piper proaspat macinat
boabe de piper
2 crengute de cimbru
1 praf oregano
2-3 linguri ulei
apa fiarta
Cum se prepară:
Călim ceapă tocată mărunt în 2-3 linguri ulei până devine sticloasă. Apoi punem jumătate din morcovul râs și le călim împreună încă 1 minut. Punem ciupercile tocate mărunt peste acestea și continuăm să călim până se înmoaie puțin.
În acest moment adăugăm orezul spălat bine și scurs, cimbrul, sare, piper și pătrunjelul tocat mărunt. Mai ținem pe foc încă 1-2 minute. Luăm frunză de varză în mână și punem compoziția de ciuperci cu orez – cam o lingură – pe lățimea frunzei, astfel încât să ne rămână 2 cm la un capăt și la celalat al frunzei.
Rulăm sarmaua și introducem capătul îngust înăuntru pentru a nu de desface sarmalele când le fierbem. Câteva frunze de varză le tăiem julien și le punem pe fundul oalei împreună cu restul de morcov râs și țelină rasă fîn.
Amestecăm sucul cu pastă de roșii și punem 1/3 din cantitate peste varză julien, apoi începem să aranjăm sarmalele cu ciuperci și orez, aranjând pentru acestea crenguțe de cimbru și presărăm puțin oregano uscat. Când terminăm de aranjat sarmalele turnăm restul de suc de roșii, mai punem un rând de varză tăiată julien și boabele de piper.
Adăugăm uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor. Fierbem în jur de 30 minute la foc mediu-mic cu capacul pus și având grijă să completam cu apa dacă este nevoie. După aceste interval le dăm la cuptor pentru 45-50 minute (în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius). Le servim calde.
Se pot servi cu mămăliguță și ardei iute.
Vă dorim poftă bună!