Parintele Efrem Bandarica de la Manastirea Dervent a ridicat stacheta in materie de delicatese culinare. Parintele le-a propus tuturor o alternativa la clasica „salata de boeuf”, de data aceasta cu peste.
De departe modul in care a fost ornata salata a atras atentia tuturor, multi fiind de parere ca preparatul ar merita mai degraba sa fie pus pe perete, asemenea unui tablou, decat sa fie mancat.
Iata cum poti prepara si tu salata de boeuf cu peste.
Pentru salată:
– 200 g cartofi
– 150 g ţelină
– 125 g morcovi
– 100 g castraveţi muraţi
– 125 g mazăre
– 1 cutie de somon sau ton în suc propriu
– 1 Lg maioneză
– sare, piper
Cremă de unt:
– 125 g unt
– 4 gălbenuşuri fierte
– 1 lg muştar
– suc de lămâie
De decorat:
– pătrunjel
– castraveţi
– ridichi
– roşii cherry
– 4 felii de pâine integrală tăiate pe lungime. Îndepărtaţi crusta. Daţi-le formă dreptunghiulară, toate cele 4 felii să aibă aceeaşi dimensiune.
Mod de preparare:
Salata boeuf:
Tăiaţi castraveţii muraţi cuburi. La fel procedaţi cu restul de legume. În apă fierbinte cu sare puneţi cele din urmă (+ mazărea) şi fierbeţi aprox 10 minute. Puteţi folosi şi sita în formă de floare pentru a fierbe la abur. Introduceţi-le apoi pentru câteva secunde în apă rece pentru a-şi păstra forma şi culoarea. Scurgeţi bine şi lăsaţi să se răcească. Amestecaţi apoi cu maioneza, somonul sau tonul, sare şi piper.
Puteţi servi aşa sau o puteţi prezenta sub forma unui “tort” cu straturi de pâine, cremă şi decoraţiuni.
Crema de unt:
Fierbeţi ouăle tari. Tăiaţi în jumătăţi. Scoateţi gălbenuşurile şi treceţi-le printr-o sită. Bateţi untul cu un mixer pentru a fi aerat şi fin, apoi adăugaţi gălbenuşurile, sare, piper, suc de lămâie după gust şi muştar.
Decorațiuni:
Tăiați pătrunjelul mărunt. Roșiile cherry și ridichile se taie pe jumătate. Castraveții proaspeți se taie rondele subțiri.
Asamblare:
Pe un tocător mare începeți asamblarea: o felie de pâine, salată, o felie de pâine unsă cu cremă de unt + un strat de castraveți proaspeți tăiați felii subțiri, o felie pâine, salată, o felie de pâine. Acoperiți “tortul” cu crema de unt pe toate părțile. Decorați cu pătrunjel pe laterale.
Mutați tortul pe un platou. Deasupra ornați cu un strat de salată pe mijloc înconjurată de legume. Dacă vă mai rămâne cremă de unt atunci umpleți jumătățile fierte de albuș cu această cremă.