Ciprian întreabă:
Doamne ajută! Ce trebuie să se facă cu lumânările de la cununie? Este plin internetul de fel de fel de obiceiuri și tradiții, ca să nu mai spunem de zecile sau sutele de întâmplări.
pr Andrei Atudori a răspuns:
Doamne ajută!
Ciprian, la opt zile după Cununie, mirii împreună cu nașii, având lumânările de la nuntă, trebuie să vină la biserică pentru ca preotul să le citească o rugăciune specială.
Îți citez din Molitfelnic: „Venind tinerii cu nașii la biserică, preotul ia epitrahilul și iese în tinda bisericii, unde aceștia așteaptă – având aprinse lumânările de la nuntă…” mai departe fiind redată rânduiala propriu – zisă.
Și iată ce se specifică la finalul rânduielii: „apoi, dând cântăreților lumânările pentru a fi folosite în biserică”.
Așadar, lumânările de la cununiei trebuie lăsate la biserică!
Singura problemă este că, în loc să se folosească lumânări de ceară curată, la majoritatea nunților se folosesc, din păcate, lumânări din parafină, care de care mai împopoțonate, ce nu pot fi utilizate efectiv în cadrul slujbelor, pentru că fumegă foarte mult, picură excesiv, nefiind realizate din materii prime potrivite pentru cult.
De aceea, recomand ca lumânările de la cununie să fie din ceară curată! Lăsându-le la biserică, ele pot fi aprinse la diferite slujbe, pot fi folosite la ieșirea preotului la vohoduri și așa mai departe.
Spor în toate cele bune!
pr. Andrei
Sursa: doxologia.ro