Foarte mulți dintre noi, în special cei ce au intrat recent în viața Bisericii, se lovesc de problema postului. Ne temem de post, căci ne spun părinții, mătușile, prietenii, ba chiar și unii medici că „O să slăbești! Nu vezi cât ești de slabă, mai și postești? O să te îmbolnăvești, căci organismului îi trebuie proteine! O sa faci lipsă de calciu! Vai, dar cum adică, și copiii tăi postesc? O să îi îmbolnăvești!”
Bineînțeles, toate replicile de mai sus sunt făcute din multa grijă și dragoste a celor ce le spun. Dar, din fericire, medicina, știința, studiile și, mai mult decât acestea, viețile sfinților demonstrează contrariul.
Despre proteina de origine animală (din carne, lactate, etc.)
Cu toții ne-am făcut ideea că o hrană sănătoasă trebuie să conțină multe proteine, și când spunem proteine ne gândim in primul rând la carne.
Ei bine, adevărul este cu totul altul. O alimentație foarte bogată în proteine, în special animale, este una care îmbolnăvește organismul. Că lucrurile stau anume așa, ne-o demonstrează dr. T. Colin Campbell în cartea sa, Studiul China, care prezintă cel mai amplu studiu cu privire la dieta, stil de viata si boala care s-a facut vreodata cu subiecti umani”, realizat in China rurala si Taiwan, prezentat în cartea Studiul China (se poate descărca în format pdf aici). Dr. Campbell a făcut câteva descoperiri care au uimit lumea științelor nutriționale:
oamenii care consuma cele mai multe alimente de origine animala (adică inclusiv lactate!) sufera de cele mai multe boli cronice
afectiunile cardiovasculare, diabetul si obeziatea pot regesa printr-o alimentatie sanatoasa
diferite forme de cancer, boli datorate imunitatii scazute, sanatatea oaselor, a rinichilor, tulburarile de vedere si cele mintale sunt in mod categoric influentate de dieta
Cazeina, care constituie pana la 87% din proteina laptelui de vaca, provoaca toate stadiile in procesul cancerizarii
În cadrul studiului, copiii care beneficiau de o dieta cu multe proteine erau cei mai predispusi a face cancer la ficat!
Si care tip de proteina NU promova cancer, chiar la un aport ridicat? Proteinele cele mai sigure erau cele din plante, in speta cele din grau si soia
Ideea preconcepută că proteinele se găsesc doar în carne este și ea una greșită. Proteine se găsesc în CELE MAI MULTE alimente vegetale. E adevărat, există mai puține surse de proteine complete printre alimentele vegetale, care să poată inlocui carnea, dar printr-o dietă echilibrată organismul își poate sintetiza singur absolut toate proteinele necesare. Iată aici puțină teorie pe această temă: Goana după proteine.
Totuși, hrișca, nucile, soia și urzicile sunt surse de proteine complete, deci dacă le includem în dietă noastră, putem să nu ne mai facem nici o grijă cu privire la lipsa proteinelor, chiar și din alimentația copiilor în timpul postului.
Lipsă de calciu provocată de post?
În nici un caz, dacă ținem postul așa cum trebuie, adică având grijă ca meniul nostru să fie variat și gătit adecvat. Voi explică imediat.
Calciul se conține, și chiar în cantități mari în:
Verdețuri (mărar, pătrunjel, rucola, salată, ceapă verde, spanac, varză, conopidă, broccoli etc.)
Nuci și semințe – semințele de susan, de exemplu, au de 10 ori mai mult calciu decât laptele! Semințele de mac sunt și mai bogate în calciu, cu mențiunea că acestea ca și cele de susan, trebuie râșnite înainte de a fi consumate, căci stomacul nu le poate desface pentru a extrage din ele substanțele nutritive. Nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui (neprăjite!) au și ele un conținut ridicat de calciu, și mai conțin și magneziu, indispensabil pentru absorbția calciului.
Cerealele integrale (ovăzul, hrișca, meiul, grâul, etc.)
Leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, năutul) sunt și ele surse foarte valoroase de calciu. Să nu uităm de soia, la fel, foarte bogată în calciu!
Fructe uscate (smochine, finice, stafide, etc.)
Anemie în post?
Dacă ne temem cu privire la aportul de fier, să reținem că, aproape toate alimentele vegetale care conțin calciu, chiar cele menționate mai sus, conțin și mult fier, aceste minerale mergând aproape mână în mână. De asemenea, acest fier este unul care se absoarbe mult mai ușor în organismul uman, și doar în cantitățile necesare, deci nu mai mult decât avem nevoie.
Astfel, atunci când compunem meniul nostru de post într-un mod variat, chiar nu avem de ce ne teme. Alimentele vegetale ne dau absolut toate substanțele nutritive și chiar mult mai ușor de digerat și de asimilat de organismul nostru (pentru vegetarienii exclusivi, veganii, există o discuție aparte cu vitamina B12).
Este uimitor să vezi, atunci când te adâncești puțin în științele nutriției, cât de minunat se completează, din punct de vedere nutritiv, alimentele vegetale pentru a da omului absolut tot de ce are nevoie(vitamine, minerale, proteine, glucide, lipide), într-un mod ușor de asimilat, și pentru a curăța organismul de toate lucrurile toxice ce s-au acumulat în timpul perioadelor de ne-post.
Fibrele, ce se conțin din plin în tot ce este vegetal, funcționează ca o perie care curăță intestinele de toate putreziciunile adunate, pentru a permite pereților intestinului să absoarbă substanțe nutritive și, de asemenea, pentru ca rețeaua limfatică prezentă acolo, ce are grijă de imunitatea organismului, să lucreze la un potențial mai mare.
De asemenea, excluderea lactatelor, care, după cum am mai scris aici, sunt de multe ori mari generatoare de mucus și de alergii, ne poate trata de multe probleme. Personal, eu am scăpat de coșurile cu care m-am luptat toată viața adultă și am eliminat aproape total sinuzita cronică ce mă chinuia din copilărie doar renunțând la lactate – prin mila Domnului care m-am făcut să înțeleg aceste lucruri.
De ce m-am referit mai sus la pregătitul corect al mâncării? Pentru că mulți dintre noi mai consideră că cartofii prăjiți sunt o mâncare de post. Păi… nu prea sunt, căci tot ce este de post trebuie să ne dea sănătate, pe când uleiul prăjit NU este sănătos deloc!
Să nu ne temem nici că vom slăbi prea tare. Organismul va ajunge pur și simplu la greutatea să optimă (bineînțeles, dacă nu ne apucăm să facem lucruri peste măsura noastră! Adică postul nu înseamnă greva foamei!) Și aici pot să dau mărturie personală. Întotdeauna am fost considerată slabă, oricât de mult sau de puțin obișnuiam să mănânc. Rămân la aceeași greutate.
Să nu uităm de crudități!
Mai ales datorită faptului că este vară, cald (și este neplăcut de gătit) și avem din plin cireșe, vișine, căpșune, verdețuri, castraveți, și alte minuni din grădina Domnului, să nu ne temem ca, în zilele de luni, miercuri și vineri să facem un fel de cură de crudități – doar cireșe, vișine și căpșuni sau doar o salată de crudități la cel puțin una-două din mesele zilei (dacă flămânziți repede, mâncați cu pâine integrală – nu albă! Cea albă aproape nu mai are nimic nutritiv! ). Starea de bine a organismului nu va întârzia să apără.
Iar dacă vom încerca să căutăm rețete cu alimente aparent banale, vom descoperi că este mult mai interesant să gătești din varietatea extraordinară de legume, fructe, nuci, semințe, cereale, leguminoase, verdețuri, decât din doar lapte, ouă, brânză și carne. Inventați, căutați, încercați, și vă veți minuna de cât de minunate sunt toate alimentele pe care ni le dă Domnul!
De exemplu, știați că din făină de năut se poate face o plăcintă minunată cu ceapă, ce aduce aminte de o omletă? Sau chiar clătite de năut, biscuiți sărați, buni și hrănitori, ca să nu mai vorbesc despre hummusul(din boabe de năut fierte) simplu și gustos, sau chifteluțele de năut atât de bune? Sau că se poate face plăcintă cu hrișcă, mărar, ceapă și arahide? Sau că micuții noștri vor fi încântați să se bucure de o înghețată sănătoasă, de post (sursă de vitamina C, calciu, magneziu, proteine, grăsimi și alte microelemente), din căpșuni pisate, amestecate cu susan râșnit, cocos și miere, totul pus la congelator in păhăruțe de iaurt?
Să nu uităm că Dumnezeu nu vrea să ne chinuie, ci din contra, el vrea ca trupurile noastre să fie sănătoase pentru a putea săvârși fapte bune și a ne putea uni cu El mai ușor, și, să fim de acord, un trup îmbuibat cu carne sau orice alte ”gustoșenii” nu se poate uni cu Dumnezeu, care este nepătimire!
Să avem încredere în Domnul și să iubim postul!
Oltea Boldureanu
Articol relatat de portalul altarulcredintei.md