Părintele Constantin Necula: Să vă spuneți mereu „mire” și “mireasă”, aceasta este cea mai frumoasă declarație de dragoste! Ştii ce înseamnă să iubeşti pe cineva? Să-l aduci în tine! Să nu-l laşi lângă tine!
Ştiţi ce înseamnă să iubeşti pe cineva? Să-l aduci în tine. Să nu-l laşi lângă tine
Trebuie să ne punem o întrebare firească, acum, în post, pentru cei care vor să se îmbunătăţească: Dacă pe noi ne iubesc alţii şi noi iubim pe alţii, suntem gata să-i iubim şi pe aceia pe care nu-i iubeşte nimeni sau pe cei care, dacă i-am întreba „Cine te iubeşte?”, am afla că nu-i iubeşte nimeni? Cuprindem noi în iubirea noastră pe oamenii de lângă noi, pe cei care au trebuinţă de iubirea noastră?
Noi ne întrebăm mereu: Oare postesc destul? Oare mă rog destul? Oare n-ar mai trebui să adaug ceva metanii? Oare îmi primeşte Dumnezeu ostenelile? Ia gândiţi-vă, care dintre voi v-aţi întrebat vreodată: oare iubesc destul? Oare iubesc într-adevăr?
Ştiţi ce înseamnă să iubeşti pe cineva? Să-l aduci în tine. Să nu-l laşi lângă tine. Să nu-l laşi departe de tine. Să-l aduci aproape de tine. Să-l îmbrăţişezi. Să-l transferi din afară înlăuntru. Să-l aduci în suflet. Să poţi zice: „Te port în mine, te port în suflet, te port în visuri, te port în braţe”. Şi dacă nu spui lucrul acesta şi dacă nu poţi spune lucrul acesta, să ştii că nu iubeşti. Nu-i iubeşti nici pe cei despre care crezi că-i iubeşti. Nu-i iubeşti pe aceia de care vrei să scapi. Nu-i iubeşti pe aceia pe care nu-i apropii. Nu-i iubeşti pe aceia pe care nu-i ajuţi. Nu-i iubeşti pe aceia pe care nu-i mângâi. Nu-i iubeşti pe aceia pe care-i bruschezi. Să luăm aminte la toate lucrurile acestea şi să ştim că iubirea aduce şi durere când nu poţi face ceva pentru omul pe care-l iubeşti.
În toată vremea postului, să ne cercetăm pe noi înşine şi sub aspectul acesta: câtă iubire avem faţă de Dumnezeu? Împlinim poruncile lui Dumnezeu? Pentru că împlinirea poruncilor lui Dumnezeu este dovada iubirii faţă de Dumnezeu. Şi cea mai mare şi cea dintâi poruncă după iubirea faţă de Dumnezeu este iubirea faţă de aproapele. Când ne gândim la aceasta, cât ne silim să realizăm ceea ce încă n-am realizat?
Şi poate că de aceea este important să zicem mereu: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul, pe mine care nu iubesc, pe mine care nu mă interesez, pe mine care nu caut binele altora, pe mine care sunt nepăsător faţă de alţii, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!
Părintele Teofil Părăian
Extras din Gândiţi frumos (cuvântări la ocazii speciale), Ed. Teognost, Cluj-Napoca, 2006, pag. 163-164
***
Cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pe care un mire o poate face miresei sale şi mireasa mirelui său
Părinte, cum putem ajunge să iubim cu adevărat?
…Nu ştiu! Nu ştiu ce înseamnă a iubi cu adevărat! Ştiţi voi două feluri de a iubi ? A iubi ca ortodocşii…Cum să aibă Ortodoxia gade de comparaţie? Cel mai Hristos! Există aşa ceva? Hristosul nostru e cel mai Dumnezeu dintre toţi Dumnezeii!..Hai, măi, să fim serioşi! Hristos este Unicul Dumnezeu!
Atunci, ideea este următoarea: când spun „iubesc!” – pe ce lungime de undă o spun? Poţi să spui despre cineva pe care nu l-ai atins niciodată cu privirea, decât prin ecran, că-l iubeşti?! O iubesc pe Nicole Kidman!… Acestea-s deviaţii, tată! Se plimbă drăcuşorul de serviciu cu ciocănelul şi.. ping! Mai bagă un hormonel acolo, mai plesneşte într-o direcţie….
La noi atâta inflamaţie de terminologie în jurul iubirii s-a făcut, încât nu mai ştim ce înseamnă. Ce înseamnă, până la urmă, a iubi? Acum, sigur că putem citi Imnul Iubirii la Sfântul Apostol Pavel, pentru că, în fond, acolo-i cheiea: Iubirea este cheia ceea, care „nu cade niciodată”.
Până la urmă, eu întotdeauna predicile de la cununie le închei aşa: „Dragii mei, numele de mire şi de mireasă nu vă sunt date pe 24 de ore. Numele de soţ, soţie, nevastă, sunt inventate de societatea civilă. Voi sunteţi totdeuna unul faţă de celălat mire şi mireasă. De aceea dragul meu, când ne vom întâlni, să-mi spui: uite, părinte, mireasa mea! Iar tu, doamnă, când te vei întâlni cu mine să-mi spui: părinte, iată mirele meu! Pentru că cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pe care un mire o poate face miresei sale şi mireasa mirelui său este: Tu n-ai să mori niciodată „
Părintele Constantin Necula
Extras din „Tinerii si ispitele modernismului”, Ed. Agnos, pag. 111-112