Sigur nu ştiai! Ce să mănânci 5 zile după masa de Crăciun:
Crezi ca este aproape imposibil sa nu pui cateva kilograme pe tine in perioada sarbatorilor de iarna? Gresit! Poti sa te bucuri de masa copioasa de Craciun fara sa te ingrasi, daca ai grija la alimentatie in zilele de dupa.
Masa de Craciun abunda in calorii. Pana una alta, nu in fiecare zi a anului mananci si sarmale, si carnati, si friptura la aceeasi masa. Un aport caloric ridicat intr-un timp atat de scurt poate creste numarul de kilograme indicat de cantar, daca nu-ti iei masuri de precautia. Asta nu inseamna ca trebuie sa te abtii de la toate bunatatile de pe masa de Craciun.
Stragegia pe care ar trebui sa o urmezi pentru a nu te ingrasa de sarbatori porneste de la moderatie. Nu este nevoie sa mananci cinci sarmale, doua fripturi si trei linguri de salata de boeuf la o singura masa. Iti poti pune in farfurie doar doua sarmale, o singura bucata mai mica de friptura si sa completezi fiecare fel cu legume din belsug. Asigura-te ca la mesele festive intotdeauna ai legume, salate – vegetale, in mare parte – in farfurie.
Daca respecti acest sfat, riscul de a te ingrasa scade semnificativ. Dar si zilele de dupa Craciun conteaza enorma pentru mentinerea greutatii corporale. Pentru a nu te ingrasa, trebuie sa fii atent la alimentatie, mai mult, sa alegi anumite alimente care pot compensa aportul caloric masiv de la masa de Craciun.
Iata ce ar trebui sa mananci in primele cinci zile de dupa masa de Craciun pentru a nu te ingrasa!
***
Ce si cat sa mananci la masa de Craciun ca sa te saturi si sa nu te ingrasi
Se stie ca masa de Craciun este foarte satioasa, consistenta si, deci, ne poate ingrasa, mai ales ca in aceasta perioada avem cu totii tendinta de a lua in greutate.
Pentru a veni in ajutorul celor care vor sa-si pastreze silueta, un nutritionist si un medic din Marea Britanie, David Lewis si Margaret Yufera-Leitch, au venit cu o solutie, cu un meniu care sa ne ajute sa mancam pe saturate fara sa ne ingrasam.
Asadar, meniul perfect de Craciun, care contine aportul ideal de calorii si nutrienti este urmatorul:
– 150 de grame de friptura de curcan la cuptor / 2 sarmalute cu carne de curcan;
– 110 grame de piure de castane sau de cartofi / 150 grame de orez fiert;
– se mai permit si 100 de grame de sos de la friptura, peste piure sau orez, dar e recomandat sa renuntati total la acest sos;
– un carnacior, care sa nu depaseasca 150 de grame
– 80 de grame de cartofi la cuptor
– 150 de grame de varza calita
– 160 de grame morcovi inabusiti
– 150 de grame de salata de varza rosie
Inlocuind carnea de porc cu cea de curcan castigam din start, pentru ca vom consuma mai putine grasimi, iar carnea de curcan are o gramada de beneficii, printre care: protectie anticancer, buna functionare a glandei tiroide si a sistemului imunitar, aport crescut de vitamine din grupul B, imbunatateste calitatea somnului datorita substantei triptofan, care este utilizat de creier pentru a produce serotonina.
La desert, specialistii recomanda 28 de grame de budinca, o felie de placinta si o clementina proaspata.
Bineinteles, acest meniu combinat cu miscarea, va avea rezultate si mai bune.
Pofta buna si Craciun fericit!
Surse: Kfetele.ro; Gustos.ro.