Mango are un gust atat de bun incat oamenii uita ca acest fruct este si sanatos! Descoperiti cum ne poate ajuta „regele fructelor”, plus cateva aspecte fascinante precum si cateva avertismente si preocupari cu privire la consumul acestui fruct.
Beneficii pentru sanatate:
1. Previne cancerul:
Cercetarile au aratat faptul ca fructele de mango contin compusi antioxidanti care protejeaza impotriva cancerelor de colon, de san, leucemie si cancer de prostata. Acesti compusi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic si galatul de metil, precum si foarte multe enzime.
2. Scade nivelul de colesterol:
Nivelurile ridicate de fibre, pectina si vitamina C ajuta la scaderea nivelului de colesterol, in special lipoproteine de densitate joasa, LDL (chestia rea)
3. Curata pielea:
In cazul pielii, fructul poate fi folosit atat intern cat si extern. Mango curata porii infundati, astupati si contribuie la eliminarea cosurilor.
4. Sanatatea ochilor:
O cana plina cu felii de mango furnizeaza 25% din valoarea zilnica necesara de vitamina A, care promoveaza o vedere buna si previne fenomenul de orbire pe timpul noptii precum si ochii uscati.
5. Alcalinizeaza intregul organism:
Acidul tartric, acidul malic si o urma de acid citric identificate in fructe ajuta la mentinerea rezervei alcaline din organism.
6. Ajuta in diabet:
Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulina din sange. Remediul traditional, preparat acasa, implica fierberea frunzelor in apa, lasarea lor in lichid peste noapte si ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineata. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scazut (41-60), astfel incat cantitati moderate nu vor determina cresterea nivelului de zahar.
7. Imbunatateste digestia:
Papaia nu sunt singurele fructe care contin enzime necesare pentru a descompune proteinele. Exista mai multe fructe, inclusiv mango, care au aceasta calitate sanatoasa. Fibrele din mango ajuta, de asemenea, digestia si eliminarea.
8. Remediu pentru accident vascular cerebral cauzat de caldura
Prepararea sucului din fructele de mango verde si amestecarea cu apa si un indulcitor (daca doriti) contribuie la racorirea organismului si previne pericolele pentru acesta. Din punct de vedere ayurvedic, motivul pentru care oamenii, de multe ori, sunt franti de oboseala atunci cand viziteaza climatele ecuatoriale se datoreaza „energiei solare” puternice care arde corpul, in special muschii. Rinichii devin supraincarcati cu toxine in acest proces.
9. Stimuleaza sistemul imunitar
Cantitatile generoase de vitamina C si vitamina A continute in mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne mentin sistemul imunitar sanatos si puternic.
Diverse:
Potrivit unora, mango sunt consumate in stare proaspata mult mai mult decat orice alt fruct din lume.
Din punct de vedere biologic, este considerat o ruda apropiata altor plante cu flori, precum fi caju si fistic.
In India, unde acestea sunt cel mai intens cultivate si consumate, mango sunt cunoscute ca „safeda”.
Exista peste 1000 de soiuri diferite de mango.
Cum sa pregatiti o fantezie cu mango crud
1. Tine-ti mango si taiati-l de fiecare parte a semintei centrale. Veti obtine doua mari „jumatati” plus samburele din interior.
2. Puneti fiecare jumatate pe tocator cu coaja in jos si taiati pulpa fructului intr-un model format din linii orizontale si verticale, avand grija sa nu strapungeti coaja.
3. Apoi inversati intreaga jumatate prin scoaterea in afara a cuburilor asa cum este prezentat in fotografia de mai sus.
Mango pentru piele:
Uz extern:
Introduceti fructul de mango in blender si aplicati pe fata pasta rezultata. Este rapid si usor. Mango contin beta-caroten, care este transformat de organism in vitamina A. Aceasta si vitamina C sunt cruciale pentru procesul de auto-reparare a pielii.
Uz intern:
Cand sunt consumate, mango ajuta la rezolvarea tuturor problemelor pielii, inclusiv cosuri. Scoateti samburele din mango verde. De asemenra, trebuie sa stiti ca puteti manca acest sambure crud sau fiert.
Maimutele stiu ceva ce noi nu stim?
Maimutele aleg sa manance samburele unui mango verde. Vindecatorii ayurvedici sugereaza ca samburele este cel care furnizeaza maimutelor energie, rezistenta si putere sa sara in copaci.
Precautii:
Daca aveti o alergie la latex, este posibil sa reactionati specific si la mango si, in special, in cazul fructului de mango verde. Aceasta reactie se dezvolta din cauza acidului anacardic
Coaja de mango si sucul contin urushiol, o substanta chimica in otrava de iedera si cea de otetar care pot provoca o reactie alergica la persoanele sensibile.
Mango sunt maturate, coapte de unii negustori folosind carbura de calciu, care poate provoca probleme grave de sanatate (un motiv in plus de a cumpara fructele ecologice). Daca aveti mango obisnuite, spalati-le temeinic inainte de a le consuma sau tineti-le in apa peste noapte.
Sursa: care2.com