Parintele Arsenie combatea aspru fumatul, spunând apăsat despre acest păcat că: „Foc bagi in gura, foc iti da Dumnezeu!“.
Sa te lasi de fumat este una dintre cele mai mari incercari pentru impatimitii acestui viciu. O reteta naturala te face sa uiti de viciu si te ajuta sa-ti curati plamanii.
Ingrediente: o jumatate de grapefruit, o jumatate de portocala, 200 ml de ceai, 30 g de ulei de masline, 30 g ulei de nuca de cocos, 1 lingurita bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare: se storc grapefruitul si portocala si se adauga restul ingredientelor. Apoi se amesteca pana cand toata compozitia se omogenizeaza. Aceasta se pune intr-o sticla si se consuma ori de cate ori simti nevoia sa fumezi (1-2 guri).
Sfântul Siluan Athonitul – despre păcatul fumatului:
„Omul a pervertit placerile simturilor. Pentru miros si gust a descoperit si trage in piept aproape tot timpul un fum acru si puturos, «tamaindu-l» astfel mereu pe diavol, cu acest fum strica aerul din locuinta sa si din afara ei, si mai intai de toate se imbiba cu aceasta putoare el insusi: fumul inghitit mereu actioneaza nu doar asupra sanatatii fizice, ci si asupra subtirimii simtirii inimii, impartasindu-i caracterul trupesc, grosolania, impatimirea simturilor”.
„Tutunul slabanogeste sufletul, inmulteste si intareste patimile, intuneca ratiunea si distruge sanatatea, pricinuind o moarte inceata. Mania si intristarea sunt urmarile imbolnavirii sufletului prin fumat”.
Cuviosul Ambrozie de la Optina
In anul 1905, Sfantul Siluan Athonitul a petrecut cateva luni in Rusia, mergand deseori pe la manastiri. Odata, calatorind in tren, s-a asezat langa un negustor, care cu un gest prietenesc si-a deschis in fata lui porttigaretul de argint, imbiindu-l cu o tigara.
poza-sf-siluan-athonitulParintele Siluan a multumit pentru propunere, insa a refuzat sa ia tigara. Negustorul a zis:
„Parinte, nu cumva refuzati deoarece credeti ca e pacat? Dar fumatul ajuta adeseori in viata activa; e bine sa mai inlaturi incordarea muncii si sa te odihnesti cateva clipe. Cand fumezi, este mai usor sa porti o discutie de afaceri sau prieteneasca. Şi, in general, dupa felul cum merg lucrurile in viata…”
In continuare, incercand sa-l convinga pe parintele Siluan sa ia o tigara, a vorbit cu insufletire in apararea fumatului.
Atunci parintele Siluan i-a zis:
„Domnule, inainte de a va aprinde tigara, rugati-va putin: spuneti doar Tatal nostru”.
Negustorul a raspuns:
„Pai, nu prea merge sa te rogi inainte de fumat”.
Parintele Siluan a incheiat:
„Deci, orice lucru inainte de care nu merge rugaciunea netulburata, mai bine sa nu-l facem”.
Episcopul Varnava (Beliaev): despre daunele aduse de fumat sanatatii:
beliaev_varnava_2Despre nocivitatea fumatului s-a vorbit si s-a scris mult. Ca medic, voi aminti doar ca tutunul contine in jurul a treizeci de substante vatamatoare pentru sanatate. Cea mai periculoasa dintre acestea este considerata alcaloidul numit nicotina, in randul fumatorilor sunt deosebit de raspandite afectiunile bronhopulmonare. Cea mai cumplita urmare a fumatului este, de altfel, cancerul de plamani. Fumul de tutun contine substante cancerigene, cum ar fi benzopirenul si derivatii sai.
Fumatori sunt multi. Printre ei gasim reprezentate toate categoriile de varsta, de la copii pana la batrani. Fumeaza baieti si fete, fumeaza femei, fumeaza chiar si unele gravide…
Potrivit unui studiu, in Moscova varsta inceperii fumatului a coborat pana la 10 ani la baieti si 12 ani la fete. Dureroasa realitate…
Trebuie spus ca asupra organismului copilului fumatul are o actiune deosebit de nociva. Pe langa toate celelalte, la adolescentul fumator se formeaza un complex de devieri neuropsihice. Sunt afectate atentia, memoria, somnul, dispozitia sufera salturi bruste.
La fumatori se dezvolta sindromul nicotinic. Este vorba de aceeasi dependenta ca la alcool si la narcotice, doar ca mai putin daunatoare pentru sanatate. Desi, la drept vorbind, riscul cancerului pulmonar nu prea justifica anumite pareri conform carora aceasta patima este inofensiva.
Trebuie amintit si faptul ca, potrivit noii clasificari a bolilor, intrate in vigoare in anul 1999, dependenta de tutun a fost recunoscuta oficial ca boala. Iar noi adaugam – care tine de pacat, fiindca fumatul este un fel de satisfacere a poftelor, un fel de a dobandi placere bolnavicioasa. Bine a zis cine a zis ca a fuma inseamna a tamaia pe draci.