Ai o viață agitată, stresată și ești mereu în mișcare? Probabil ai acumulat o mulțime de stres, iar asta îți poate afecta în timp și sănătatea.
Tensiune, nervozitate, stres, toate acestea dispar cu ajutorul unei plante, respectiv dafinul.
Ai nevoie de doar o frunză de dafin uscată ca să scapi de toate acestea. Pune-o într-o scrumieră sau pe o farfurie și las-o să ardă ușor, notează RTV.net. Zece minute mai târziu, camera va fi plină de fum parfumat și cu efect terapeutic.
Este dovedit științific că frunzele de dafin, prin ardere, elimină substanțe care ajută la relaxarea omului.
Inhalarea acestui fum îți va relaxă corpul, te va detensiona și îți va induce o stare de bine.
Urmează acest procedeu câteva seri la rând și te asigur că în fiecare dimineață te vei trezi odihnit, relaxat și pregătit să faci față cu brio oricăror provocări.
Frunzele de dafin au o aromă plăcută, datorită uleiurilor volatile pe care le conțin. Bogate în antioxidanți și substanțe antibacteriene și antiinflamatorii, frunzele de dafin sunt indicate în preparatele culinare, aducând beneficii atât în procesele de digestie, cât și pentru întregul organism.
Frunzele de dafin pot fi consumate proaspete, din grădină sau uscate. Cele proaspete sunt mult mai aromate și gustoase. Frunzele de dafin se potrivesc aproape în toate preparatele cu carne, dar și în sarmale vegetariene sau în tot soiul de murături și legume în oțet.
Frunzele de dafin nu ar trebui să lipsească din bucătăria noastră.
Frunzele de dafin se folosesc adesea în preparatele cu carne, în sarmale, tocmai pentru că îmbunătățesc digestia preparatelor grase, cu carne tocată sau prea complexe.
Un tratament excelent al balonării îl reprezintă infuzia frunzelor de dafin (o mână de frunze la un litru de apa fierbinte). Consumul frunzelor de dafin în mâncare ajută de asemenea la reducerea senzației de balonare care apare după masă.
Frunzele au o lungime de 6–12 cm și o lățime de 2–4 cm , cu margini dantelate specific și ușor încurbate. Este o plantă cu flori sexuate (plantă dioică) florile mascule și femele fiind dispuse pe organisme distincte ; florile sunt de un galben-verzui pal, de aproape 1 cm diametru, crescute câte 4-5 în umbelă alături de frunză. Fructul este în formă de boabă (bacă) neagră de aproape 1 cm lungime, conținând o singura sămânță.
Frunzele de dafin se folosesc macerate în ulei de dafin combinat în raport 1:3 cu ulei de cătină. Acest ulei se aplică în fiecare seară pe articulațiile dureroase și se acoperă cu un prosop fierbinte. Prosopul se poate schimbă de mai multe ori, până ce pielea devine ușor roșie.
Dafinul era folosit în Grecia antică pentru cununile de lauri, de unde și expresia „a se culca pe lauri”. O asemenea cunună de laur era oferită ca premiu la jocurile Pythian Games. În plus, tot de la laur derivă și cuvântul bacalaureat (bacă de laur) și cel de laureat ( încununat cu lauri), există un premiu cinematografic Premiul Laurul de aur.
Anumite date din literatura medicală sprijină ideea că frunzele de dafin ar avea următoarele utilizări :
Antioxidativ: Fitoterapia. 2003 Sep;74(6):613-6.
Analgezic și antiinflamator: Phytother Res. 2003 Aug;17(7):733-6.
Anticonvulsivant (antiepileptic): Phytomedicine. 2002 Apr;9(3):212-6.
Dafinul este amplu cultivat ca plantă ornamentală în regiuni cu climat mediteranean sau oceanic , dar și ca plantă de interior în zonele mai reci.