Vă propunem o rețetă de drob din legume: gustoasă, sățioasă și sănătoasă. Este o mâncare pe care o putem prepara nu doar în posturi, ci oricând, deoarece este o rețetă foarte reușită. Cu siguranță veți face acest drob de mai multe ori.
Drob de post, din legume – rețetă
În funcție de preferințe, puteți renunța la ciuperci sau la spanac. Orezul este obligatoriu, însă îl puteți înlocui cu soia sau miez de nucă.
Ingrediente
• 2 morcovi
• 1 țelină
• 4 cepe
• 3 căței de usturoi
• 3 cartofi
• 1 cană de orez
• 200 g de ciuperci
• 100 g de măsline
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 legătură de mărar
• 1 legătură de spanac
• 50 g de pesmet
• sare, piper, oregano, boia dulce
Preparare
Mai întâi, pregătim două cratițe. Într-una punem la fiert cartofii în coajă (bine spălați înainte), cu apă cât îi cuprinde, iar în cealaltă, orezul. La 1 cană de orez, se pun 2 căni de apă. După primele clocote, se pune capacul peste orez, și se lasă 10 minute, fără să ridicați capacul, apoi se închide focul și se mai lasă 10 minute, cu capacul acoperit. În acest interval, orezul va absorbi apa rămasă, și va fi bine fiert.
Între timp, se curăță ceapa și usturoiul, se toacă fin, și se călesc în puțin ulei. Se adaugă și ciupercile tăiate mărunt. Se călesc 15 minute.
Spanacul se spală bine și se opărește scurt. Morcovii și țelina se dau pe răzătoare. Măslinele se taie feliuțe. Pătrunjelul și mărarul se spală bine și se toacă mărunt.
După ce s-au răcorit puțin, cartofii se curăță de coajă, și se pasează, ca la piure.
Într-un vas încăpător, se amestecă toate ingredientele: piureul de cartofi, orezul fiert, ceapa, usturoiul și ciupercile undite, pătrunjelul și mărarul, pesmetul și condimentele. Amestecați bine, pentru a obține o compoziție cât mai omogenă.
Pentru a coace drobul, puteți folosi două tăvi de chec, o tavă rotundă, sau o tavă dreptunghiulară sau pătrată, în funcție de cum doriți să arate drobul. Tava aleasă se tapetează cu hârtie de copt, și în ea se pune compoziția. Nivelați bine deasupra, pentru a obține o suprafață netedă. Puteți așeza deasupra felii de roșii sau fâșii de gogoșar roșu. Coaceți drobul în cuptorul preîncălzit circa jumătate de oră, sau până când se rumenește.
După ce scoateți drobul din cuptor, lăsați-l să se răcorească bine, apoi dați-l la frigider 3-4 ore, apoi serviți-l. Se va închega mult mai bine. Nu-l tăiați cald, deoarece se va sfărâma.
Articol relatat de portalul lataifas.ro
În continuare redăm și o rețetă de argei umpluți de post:
Ingrediente
Ardei umpluti vegetarieni
3-4 ardei grasi mari
150 gr ciuperci
100 gr vinete
100 gr dovlecel
100 gr orez
2 rosii mari
cateva fire patrunjel
marar (dupa gust)
bulion (cam 150 ml)
8-9 linguri ulei masline
sare, piper
Preparare
Ardei umpluti vegetarieni
Am taiat ardeii in doua si i-am curata de cotoare si seminte. I-am asezat intr-o tava.
Am taiat marunt ciupercile, pulpa de la vinete si cea de la dovlecei. Am tocat patrunjelul si am dat pe razatoare rosiile (sau in mixer).
Am amestecat toate legumele tocate, orezul, patrunjelul, 4 linguri ulei si am condimentat cu sare, piper si putin marar. Am adaugat si 3 linguri bulion fiindca rosiile mi-au parut cam fara gust.
Am umplut ardeii cu acest amestec.
Am turnat inca 4-5 linguri ulei in tava, plus 1 cana de apa si 150 ml bulion. Am acoperit tava cu folie de aluminiu, avand grija sa fie etans inchisa.
Am dat la cuptor la 200C pentru 1 ora.
Se servesc stropiti cu sosul din tava. Cei care nu sunt vegan pot servi si cu smantana.