Reţetă mănăstirească unică! Supă de iarnă cu dafin! De post, extrem de gustoasă, uşor de preparat, cu efecte extraordinare pentru stomac şi rinichi!
Frunzele de laur, medicament și condiment
Dafinul, numit în cultura populară și Laur, care înseamnă laureat sau câștigător, este un arbust de climat subtropical, de origine din bazinul mediteraneean, unde este întâlnit crescut în stare spontană, dar și cultivat. Se spune că regele francilor Carol cel Mare recomanda frunzele de laur ca medicament și condiment. În Evul Mediu, dafinului i se atribuiau proprietăți benefice pentru stomac și rinichi. Frunzele de dafin erau considerate un medicament eficient contra ciumei. Acestea sunt bogate în uleiuri volatile, conțin mucilagii, pectine, rezine, lactonă (o substanță amară), antioxidanți, vitamine, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu și zinc.
Frunzele de dafin au proprietăți antiseptice, antibacteriene, detoxifiante, utile în anorexie, atonii stomacale, antivirale, sunt un sedativ natural, eficace împotriva plăgilor, aftelor, abceselor dentare. Sunt recomandate în mod special pentru o mai bună digestie și combat fermentația. Totodată, acestea ameliorează durerile de cap și articulare, sunt un remediu bun pentru răgușeală, sunt antivarice, benefice în prevenirea cancerului, tratează diabetul zaharat, stimulează imunitatea, reduc acneea, combat insomnia, reprezintă un adjuvant în intoxicații, otrăvire, nevralgii, paralizii, dureri reumatice, reumatism cronic, artroză, spondiloză, transpirație excesivă la palme și la picioare, boli de piele, eczeme, psoriazis.
Frunzele de dafin sunt renumite în gastronomie pentru aroma lor puternică. Acestea pot fi consumate sub formă de pulbere, în diferite decocturi sau la prepararea unor mâncăruri, sosuri etc.
Supă de iarnă cu dafin
Ingrediente: 4-5 foi de dafin, 2 linguri bulion, 500 ml suc de roșii, 3-4 litri de apă, 150 g mazăre, 150 g fasole boabe, 200 g varză tocată, 5 căței de usturoi, 2 morcovi mari, 1 ardei gras, 1 rădăcină de țelină de mărime medie, 2 tulpini verzi de țelină, 3 bucăți ceapă roșie, 100 ml ulei de măsline, cimbru uscat, sare, piper, pătrunjel proaspăt, 50 g paste tubulare.
Mod de preparare: se toacă mărunt ceapa, tulpinile și rădăcina de țelină, morcovii, ardeiul gras, apoi se călesc în ulei într-o oală de 8 litri, timp de 5 minute; se adaugă usturoiul zdrobit, o linguriță rasă de sare și una de piper; se mai lasă pe foc un minut după care se adaugă 2 linguri de pastă de roșii; se lasă la fiert 3-4 minute, după care se adaugă sucul de roșii, frunzele de dafin, o crenguță de cimbru uscat și se amestecă până se încorporează cu pasta de tomate. Se adaugă 3 litri de apă caldă și se lasă să dea un clocot, după care se pun varza tocată, mazărea; se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 30-35 de minute, apoi se adaugă fasolea, fiartă în prealabil, și se mai lasă să fiarbă încă 5-10 minute. Se adaugă sare, dacă este nevoie, și pătrunjel verde.
(Monahia Ecaterina Vicleanu, ZiarulLumina.ro)
)
***
Ai o viata agitata, stresata si esti mereu in miscare? Probabil ai acumulat o multime de stres, iar asta iti poate afecta in timp si sanatatea.
Tensiune, nervozitate, stres, toate acestea dispar cu ajutorul unei plante, respectiv dafinul.
Ai nevoie de doar o frunza de dafin uscata ca sa scapi de toate acestea. Pune-o intr-o scrumiera sau pe o farfurie si las-o sa arda usor, noteaza RTV.net. Zece minute mai tarziu, camera va fi plina de fum parfumat si cu efect terapeutic.
Este dovedit stiintific ca frunzele de dafin prin ardere, elimină substanţe care ajută la relaxarea omului.
Inhalarea acestui fum iti va relaxa corpul, te va detensiona si iti va induce o stare de bine.
Urmeaza acest procedeu cateva seri la rand si te asigur ca in fiecare dimineata te vei trezi odihnit, relaxat si pregatit sa faci fata cu brio oricaror provocari.
BENEFICIILE DAFINULUI
Frunzele de dafin au o aroma placuta, datorita uleiurilor volatile pe care le contin. Bogate in antioxidanti si substante antibacteriene si antiinflamatorii, frunzele de dafin sunt indicate in preparatele culinare, aducand beneficii atat in procesele de digestie, cat si pentru intregul organism.
Frunzele de dafin pot fi consumate proaspete, din gradina sau uscate. Cele proaspete sunt mult mai aromate si gustoase. Frunzele de dafin se potrivesc aproape in toate preparatele cu carne, dar si in sarmale vegetariene sau in tot soiul de muraturi si legume in otet.
Frunzele de dafin nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra.
Frunzele de dafin imbunatatesc digestia
Frunzele de dafin se folosesc adesea in preparatele cu carne, in sarmale, tocmai pentru ca imbunatatesc digestia preparatelor grase, cu carne tocata sau prea complexe.
Frunzele de dafin reduc balonarea
Un tratament excelent al balonarii il reprezinta infuzia frunzelor de dafin (o mana de frunze la un litru de apa fierbinte). Consumul frunzelor de dafin in mancare ajuta de asemenea la reducerea senzatiei de balonare care apare dupa masa.
Frunzele de dafin trateaza durerile articulare si reumatismale
Frunzele de dafin se folosesc macerate in ulei de dafin combinat in raport 1:3 cu ulei de catina. Acest ulei se aplica in fiecare seara pe articulatiile dureroase si se acopera cu un prosop fierbinte. Prosopul se poate schimba de mai multe ori, pana ce pielea devine usor rosie.